Logga in
Logga in

Vägtrafikledare

Har du erfarenhet av att arbeta med olika operativa ledningssystem? Är du problemlösare, serviceminded och kommunikativ? Då är rollen som vägtrafikledare något för dig!

Sök tjänsten

Om jobbet

Som vägtrafikledare arbetar du i en trafikledningscentral tillsammans med andra vägtrafikledare och med drifttekniker, där ni alla har en uppgift att se till att alla vägar, tunnlar och anläggningar inom region Stockholm, Mälardalen, Östergötland och Gotland är framkomliga. Rollen innebär att du övervakar samt styr och leder vägtrafiken med hjälp av olika tekniska system inom utpekat ansvarsområde.

I arbetsuppgifterna ingår att:

  • informera samhället, trafikanter, näringslivstransporter, media, polis, SOS m.fl. om läget på de statliga och kommunala vägarna, tunnlar samt anläggning via webb och trafikradio
  • hantera störningar i trafiken vid olyckor, hinder och stopp i vägtrafiken, för att bibehålla största möjliga framkomlighet i vägtransportsystemet
  • analysera och prognostisera kommande trafikpåverkande händelser, tex väder och trafikstörande arbeten
  • stödja interna operativa ledningsfunktioner vid icke-normala händelser genom informationshantering och insamlande av beslutsunderlag

Arbetet innebär skiftgång dygnet runt, året runt.

För att arbeta som vägtrafikledare krävs en internutbildning där du får lära dig alla olika system som behövs för tjänsten, denna utbildning får du av Trafikverket under din arbetstid tillsammans med en handledare.

Kvalifikationer

Arbetet som vägtrafikledare innebär att du övervakar och styr vägtrafiken i en trafikledningscentral. Det ställs stora krav på att du ska kunna ha god uppmärksamhet, simultankapacitet samt koncentrationsförmåga. Eftersom det ofta uppkommer problem i vägnätet är du duktig på att snabbt hitta en lösning som gynnar både verksamheten och trafikanterna på bästa sätt. Arbetet sker i en operativ verksamhet och förutsättningarna kan snabbt ändras, vilket innebär att du kan ställa om och anpassa dig till nya omständigheter och situationer samt behålla ditt lugn i stressade situationer. Tjänsten innebär många interna och externa kontakter, så du ska känna dig bekväm i att kommunicera och förmedla budskap på ett informativt sätt samt ha god samarbetsförmåga och bidra till en god stämning.

Vi söker dig som

  • har en avslutad och godkänd gymnasieexamen
  • har något års erfarenhet av att arbeta i olika operativa ledningssystem
  • kan uttrycka dig väl i tal och skrift i det svenska språket ( det är mycket kommunikation via telefon och radio samt även kommunikation i olika IT-system såsom mail etc.)
  • har körkort för personbil

Det är meriterande om du

  • har erfarenhet från en trafikledningscentral eller driftledningscentral och/eller från larm/ledningscentral eller motsvarande
  • har erfarenhet av skiftarbete

Övrig information

Placeringsort är Stockholm.

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Dessa skickas ut efter sista publiceringsdag för annonsen. Håll utkik i din inkorgen och även skräpposten/SPAM.

Då annonsen ligger under sommarledigheterna nås rekryterande chef bäst via mail: mikael.wiman@trafikverket.se.

#LI-CAPCAR1

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom Trafik jobbar du i händelsernas centrum för att få vårt transportsystem att fungera för alla Sveriges tusentals resenärer - dygnet runt, året runt. Vi planerar, leder och övervakar trafiken på 98 500 km statliga vägar och 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef Mikael Wiman,
0101232942

SACO Emilia Tennmyr,
0101242287

ST Joakim Sjölund,
0101230256

SEKO Madelene Berglund,
0101230688