Logga in
Logga in

Vägtrafikledare

Som Vägtrafikledare på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att bidra i det viktiga arbetet med framkomlighet och trafiksäkerhet.

Sök tjänsten

Om jobbet

Har du god datorvana och har lätt för att arbeta i olika system? Brinner du för gott samarbete och har stark kommunikationsförmåga? Då är rollen som vägtrafikledare något för dig!

Som vägtrafikledare arbetar du i en trafikledningscentral tillsammans med andra vägtrafikledare där ni alla har som uppgift att se till att alla vägar och anläggningar inom södra Sverige är framkomliga. Rollen innebär att du övervakar samt styr och leder vägtrafiken med hjälp av olika tekniska system inom utpekat ansvarsområde.

I arbetsuppgifterna ingår att:

 • informera samhället, trafikanter, näringslivstransporter, media, polis, SOS med flera, om läget på de statliga vägarna samt anläggning via webb och trafikradio
 • hantera störningar i trafiken vid olyckor, hinder och stopp i vägtrafiken, för att bibehålla största möjliga framkomlighet i vägtransportsystemet
 • analysera och prognostisera kommande trafikpåverkande händelser, till exempel väder och trafikstörande arbeten
 • stödja interna operativa ledningsfunktioner vid icke-normala händelser genom informationshantering och insamlande av beslutsunderlag

Vi har en verksamhet som pågår dygnet runt alla dagar om året, vilket innebär att du kommer att ingå i skiftgång.

Hos oss på trafikledningscentralen finns engagerade och kompetenta kollegor och vi har ett stort fokus på ett gott samarbete samt goda relationer. För oss är det viktigt att vi alla bidrar till en god stämning och ett positivt arbetsklimat.

Kvalifikationer

Vem är du?

Då rollen innebär mycket kontakter både internt och externt ser vi att du som person ska vara relationsskapande samt ha god samarbetsförmåga. Du har lätt för att prioritera och arbetar för att hitta lösningar som gynnar både verksamheten och trafikanterna på bästa sätt. Du ska känna dig bekväm i att kommunicera och förmedla budskap på ett informativt sätt, både skriftligen och muntligen. Då arbetet sker i en operativ miljö med dagligdags förändrade förutsättningar ser vi det som extra viktigt att du är anpassningsbar och flexibel.

Vi söker dig som

 • har en avslutad gymnasieutbildning
 • har erfarenhet av arbete i en operativ miljö (som till exempel trafikledning, trafikinformation, SOS, räddningstjänst, larmcentral, polisen eller driftledning)
 • har mycket god datorvana och erfarenhet av arbete i olika system
 • har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift i det svenska språket

Det är meriterande om du

 • har minst ett års yrkeserfarenhet inom området trafikledning
 • har god geografisk kunskap inom södra Sverige och god förmåga att kunna läsa och tolka kartor
 • har erfarenhet av skiftarbete

Övrig information

Vi planerar att hålla intervjuer via Skype veckan 34-35.

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom Trafik jobbar du i händelsernas centrum för att få vårt transportsystem att fungera för alla Sveriges tusentals resenärer - dygnet runt, året runt. Vi planerar, leder och övervakar trafiken på 98 500 km statliga vägar och 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Ansökan ska ha inkommit senast 2022-08-14

Sök tjänsten

Rekryterande chef Stefan Mattsson,
0101230473

SEKO Dennis Ryd,
0101238466

SACO Svante Lennerstedt,
0101244241

ST Linus Reinhag,
0101233512

Läs mer