Logga in
Logga in

Vägtrafikledare

Som vägtrafikledare på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att bidra i det viktiga arbetet med trafiksäkerhet.

Sök tjänsten

Vill du vara i händelsernas centrum, har god datorvana och har lätt för att arbeta i olika system? Brinner du dessutom för gott samarbete och har stark kommunikationsförmåga? Då är rollen som vägtrafikledare något för dig!

Om jobbet

Som vägtrafikledare arbetar du i en trafikledningscentral tillsammans med andra vägtrafikledare där ni alla har till uppgift att se till att alla vägar och anläggningar inom Skåne, Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Kalmar län är framkomliga. Rollen innebär att du övervakar samt styr och leder vägtrafiken med hjälp av olika tekniska system inom utpekat ansvarsområde. Eftersom vägarna trafikeras dygnet runt årets alla dagar kommer du att arbeta skift.

Några exempel på arbetsuppgifter är

 • övervaka trafikflöden och trafikala situationer med hjälp av teknisk utrustning i anläggningen
 • informera trafikanter, näringslivstransporter, media, polis, SOS med flera, om läget på de statliga vägarna samt anläggning via webb och trafikradio
 • hantera störningar i trafiken vid olyckor, hinder och stopp för att bibehålla största möjliga framkomlighet i vägtransportsystemet
 • analysera och prognostisera kommande trafikpåverkande händelser, till exempel väder och trafikstörande arbeten
 • stödja interna operativa ledningsfunktioner vid avvikande händelser genom informationshantering och insamlande av beslutsunderlag

Hos oss på trafikledningscentralen finns engagerade och kompetenta kollegor och vi har ett stort fokus på ett gott samarbete och goda relationer. Vi har en lärande kultur och för oss är det viktigt att vi alla bidrar till en god stämning och ett positivt arbetsklimat.

Som vägtrafikledare får du ett lärorikt, utmanande och roligt arbete med en gedigen introduktion, utbildning och handledning för att du ska komma in i arbetet på bästa sätt. Utbildningen pågår i cirka sex månader där både praktiska och teoretiska delar ingår.


Kvalifikationer

Vi söker dig som har

 • gymnasieutbildning
 • några års arbetslivserfarenhet
 • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift i det svenska språket
 • mycket god datorvana
 • kan och vill arbeta skift som innebär tjänstgöring under dag, kväll, natt och helg årets alla dagar

Det är meriterande om du har

 • arbetslivserfarenhet av operativ verksamhet som till exempel en trafikledningscentral, larmcentral eller annan övervakande centralfunktion

Vem är du?

Eftersom du kommer att leda och övervaka trafik på en trafikledningscentral behöver du vara en person som har förmåga att analysera komplex information och självständigt kunna prioritera rätt saker och fatta beslut under tidspress. Du behöver också ha ett högt säkerhetstänk och vara kommunikativ vilket innebär att du på ett tydligt och tillförlitligt sätt kan förmedla information om trafikläget.

Då arbetet sker i en operativ miljö behöver du kunna växla upp från noll till 100 om en trafikstörning eller olycka uppstår och hitta lösningar som gynnar såväl trafikanterna som verksamheten på bästa sätt, men du behöver också trivas med att vissa dagar är lugnare då du främst övervakar trafikflöden. Utöver detta krävs det att du har god samarbetsförmåga då du befinner dig i en miljö där du har kontakt och behöver samarbeta med såväl interna som externa.  

Övrig information

Inom Trafik jobbar du i händelsernas centrum för att få vårt transportsystem att fungera för alla Sveriges tusentals resenärer - dygnet runt, året runt. Vi planerar, leder och övervakar trafiken på 98 500 km statliga vägar och 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Intervjuer kommer att ske via Skype v 2 och 3.


Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Vi ser fram emot din ansökan!


Sök tjänsten

Chefens chef Daniel Åkerblom,
0101244133

Rekryterande chef Stefan Mattsson,
0101230473

SEKO Dennis Ryd,
0101238466

SACO Svante Lennerstedt,
0101244241

ST Linus Reinhag,
0101233512