Logga in
Logga in

Trainee - Projektledare inom systemstöd för produktionsstyrning av spårfordon

Digitalisering är ett strategiskt prioriterat utvecklingsområde och vi behöver stärka vår innovativa förmåga. Vill du vara med på vår resa mot en mer datadriven organisation? Om svaret är JA - sök till Trainee hos oss!

Sök tjänsten

Om jobbet

Under tolv månader deltar du i ett omfattande traineeprogram som främjar din personliga utveckling, breddar ditt kontaktnät och ger dig kunskap om våra olika verksamheter. Du rustas i förändrings- och projektledning och tillsammans med övriga traineer deltar du i utvecklingsuppdrag utifrån olika case för att lära och påverka. Du förväntas att själv ta initiativ, etablera kontakter och planera en stor del av ditt traineeår. Som exempel kan du välja att göra studiebesök eller kortare praktikperioder inom de verksamheter som intresserar dig. Det erbjuds möjlighet till samverkan med andra myndigheter och externa aktörer i Sverige och internationellt. I arbetet ingår resor, både nationellt och regionalt.

Som Trainee på avdelningen Spårgående fordon är du en del av Trafikverkets resultatenhet Fordonsresurser. Verksamheten bedriver ett antal utvecklingsprojekt där digitalisering skapar möjligheter för förbättrad produktionsstyrning. Din roll blir att projektleda delar av större utvecklingsprojekt med fokus på urval och implementering av lämpliga stödsystem. Om vi i framtiden kommer bedriva mer omfattande arbeten med arbetsfordon behöver vi implementera lämpliga systemstöd för produktionsstyrningen av dessa. Som resultatenhet arbetar Fordonsresurser främst på uppdrag av interna kunder men vi bedriver även extern verksamhet. Vårt Järnvägsföretag genomför trafikuppdrag för externa kunder och den nattågsflotta som Trafikverket förvaltar hyrs ut till den upphandlade operatören VY tåg AB för att möjliggöra trafiken på sträckan Stockholm-Narvik. Detta medför att du kan behöva bygga ett nätverk som även inkluderar kontakter med våra externa kunder. Det största projekt vi arbetar med idag är anskaffning av en ny Nattågsflotta. Förväntad leverans är 2027-2028.

Du är med i hela avdelningens verksamhet, med betoning på digitaliseringens möjligheter, och kommer bland att att arbeta med att:

 • driva delar av projekt och delta i uppdrag där du bidrar till att skapa förutsättningar för en effektivare förvaltning och ökad produktivitet i resultatenhetens leveranser.
 • genomföra analyser och utredningar och föreslå förändringsbehov.
 • bedriva omvärldsbevakning och benchmarking.
 • utveckla och säkerställa att val av digitala verktyg och utveckling av systemstöd sker utifrån ett helhetsperspektiv.
 • stödja chefer och andra projektledare; agera förändringsledare, kommunicera och informera.

"Jag som blir din chef heter Martin Edlund och har genom åren rekryterat och utvecklat både juniora och seniora projektledare. Det är alltid roligt att se stoltheten när dessa känner att de lyckas med sina delleveranser och jag ser fram emot ditt stolta leende när du blir en del av vår organisation. Projektledning är en ledningsform som gör det möjligt att snabbt få ett stort ansvar och att anpassa detta ansvar till dina förutsättningar".

Kvalifikationer

För att trivas som trainee behöver du ha ett stort digitaliseringsintresse, förståelse för digital omställning och en vilja att medverka till att skapa innovation.

Arbetet innebär många kontakter både inom och utanför Trafikverket och förutsätter att du som person är duktig på att skapa goda relationer, kommunicera och förmedla budskap på ett enkelt sätt anpassat till mottagaren. Du drivs av att arbeta i en föränderlig miljö och jobbar självständigt, ser vad som behöver göras och agerar därefter. Du har en stark egen drivkraft och besitter en mycket god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv.

Vi söker dig som:

 • har civilingenjörsexamen eller masterexamen (300 hp) med datateknik, samhällsbyggnad eller teknisk fysik som huvudinriktning
 • har giltigt körkort för personbil
 • har goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och skrift.

Det är extra bra om du:

 • har dokumenterad utbildning inom BIM
 • har gjort ditt examensarbete inom området BIM eller kopplat till produktionsplanering, allra helst av järnvägsfordon
 • kan kommunicera på tyska, i både tal och skrift.

Din akademiska examen ska ha uttagits under 2021, 2022, alternativt kommer du att ta din examen senast september 2023.

Övrig information

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss! I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

När du ansöker ska du inte bifoga något personligt brev. Istället för att bifoga personligt brev, kommer du i ansökningsformuläret beskriva varför du är intresserad av den här tjänsten och av Trafikverket.

Detta är en tillsvidaretjänst som inleds med en provanställning på 6 månader. Tillträde till tjänsten är den 1 september 2023.

De första intervjuerna är planerade att hållas den 6-9 mars 2023 via Skype.

#LI-EB1

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Trafikverkets Fordonsresurser är en av Trafikverkets resultatenheter och verksamheten drivs i bolagsliknande former. Vårt uppdrag är att ansvara för Trafikverkets fordonspark och beredskapsresurser. Detta inkluderar förvaltning av verksamheten som järnvägsföretag, leverera och hyra ut spårfordon och vägfordon. Uppdraget omfattar även att leverera beredskapsresurser som bandvagnar, tillfälliga broar och elverk. Fordonsresurser ska vara en resurs i samhällets krishantering.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

#Trainee2023

Sök tjänsten

Rekryterande chef Martin Edlund,
0101234806

Ansvarig handläggare Elena Buzakova,
0101259932

Läs mer