Logga in
Logga in

Ajourhållare av Nationella vägdatabasen

Som  Ajourhållare av Nationella vägdatabasen på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och forma framtidens infrastruktur.

Sök tjänsten

Om jobbet

Nationella vägdatabasen (NVDB) betraktas som en av samhällets grunddatabaser och innehåller en grundläggande geometrisk och topologisk beskrivning av vägnätet samt företeelsedata för det svenska vägnätet. Trafikverket är ansvarigt för NVDB och utför sitt åtagande i samverkan med ett NVDB-råd där Lantmäteriet, Skogsnäringen, Sveriges kommuner och regioner samt Transportstyrelsen ingår. Sektionen Anläggningsdata ansvarar för ajourhållning av NVDB på Trafikverket. I dagsläget består ajourhållningen av både anställd personal och konsulter. Vår egen personal ansvarar för att uppdatera det statliga vägnätet och Trafikverkets interna dataprodukter. Trafikverket har en långsiktig plan på att säkra egen kompetens avseende ajourhållning av NVDB och därför vill vi nu förstärka gruppen med ytterligare två specialister.

I rollen som ajourhållare av NVDB tar du emot leveranser av vägnät och företeelser. Du kontrollerar, bearbetar och registrerar leveranserna med hjälp av särskilt framtagna tekniska verktyg. Leveranserna som du arbetar med kan variera mycket i omfattning, alltifrån stora komplexa leveranser som tar flera dagar att hantera till mindre enklare leveranser som hanteras på kortare tid. Här kommer några fler exempel på arbetsuppgifter:

 • kontrollera att leveranser har rätt kvalitet och är kompletta i enlighet med regelverk för att säkerställa att det inte sker bristfälliga uppdateringar i databasen
 • bedöma om leveranser behöver kompletteras och i förekommande fall returnera leveranser
 • komplettera och bearbeta leveranser
 • rätta och uppdatera historik i databasen
 • registrera kompletta leveranser i databasen

Kvalifikationer

Vem är du?

Vi söker dig som är noggrann när du utför arbetsuppgifter och löser problem, och som stimuleras av att fokusera på detaljer. Du trivs på ett jobb där du arbetar självständigt och genomför likartade arbetsuppgifter varje dag. Inom ramarna för din roll är du självgående och tar egna initiativ. För att fungera i rollen behöver du ha förmågan att skapa relationer och kunna bryta ner en komplex frågeställning till en förklarlig nivå för personer som inte har din bakgrund eller kunskapsnivå inom området. 

Vi söker dig som:

 • har en universitets- eller högskoleexamen inom GIS-området eller annan utbildning tillsammans med erfarenhet som vi bedömer som likvärdig
 • har erfarenhet av digital informationssamordning
 • har goda kunskaper i svenska i tal och skrift

Vi ser gärna att du:

 • har flerårig erfarenhet av arbete med vägnätsredigering
 • har flerårig erfarenhet av praktiskt arbete med nätmodeller som innehåller topologiska kopplingar.
 • har erfarenhet av projekteringsarbete och digital informationssamordning inom vägprojekt.

Övrig information

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan den finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

Intervjuerna är planerade att hållas den 4-6 juli 2022, via Skype.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom verksamhetsområde Underhåll ansvarar vi för leveransen av säkra och tillgängliga vägar och järnvägar. Genom att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet lägger vi grunden för näringslivets godstransporter och miljoner människors resande - varje dag, året om. Kompetensutveckling står högt på vår agenda, oavsett vilken roll du har eller var du befinner dig i yrkeslivet. Hos oss gör du skillnad!

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef Susanne Planath,
0101235982

SACO Jonas Sjöholm,
0101238380

ST Stefan Kratz,
0101241783

SEKO Urban Haglund,
0101241702