Logga in
Logga in

Järnvägsingenjör med fokus på spår/banöverbyggnad

Vill du ha roligt på jobbet? Ser du dig som en kompetent järnvägsingenjör som vill bidra till ett smartare spårunderhåll av det svenska järnvägssystemet?

Sök tjänsten

Någon som vill vara med och underlätta vardagen för medborgare och företagare? Någon som vill bidra till att förebygga "problem" till den grad att ingen ens tänker tanken att järnvägen vore något annat än wow? Sök i sådana fall denna tjänst med möjlig placering i Stockholm eller Uppsala.

Om jobbet

Du vet, liksom vi, att det alla tänker på;. Det är hur underhållet av järnvägssystemet fungerar och hur vi ser till helheten för att främja effektiva åtgärder som ser till samhällsnyttan. Som järnvägsingenjör har du - eller får över tid- kunskaperna och insikterna som krävs för svara på detta.

Du ingår i ett av sex regionala team på sektionen Regional Teknik. Teamen består av järnvägsingenjörer inom Elkraft, Spår- och Signalteknik och ni stödjer och lär er av varandra. Tillsammans skapar ni en helhetssyn där ni lyfter olika perspektiv och ger tekniskt stöd till interna parter med målet att få till ett smartare underhåll av det svenska järnvägssystemet. Du tar därmed initiativ, kommer med kreativa förslag och driver frågor för att hitta nya smarta lösningar i olika samarbeten, projekt, nätverk och kunskapsutbyten.

Din arbetsdag är varierad. En del av arbetet handlar nämligen om att analysera järnvägsanläggningarna genom att ta del av information och utföra platsbesök. I det studerar du utpekade delar av anläggningar med syftet att inhämta information som kan stödja oss i bl.a. underhållsplaneringen där du beskriver det tekniska och funktionella tillståndet och föreslår olika åtgärder. Annars deltar du, med fokus på spår, vid framtagning av underhållskontrakt och underhållsplanerar, deltar i nationell åtgärdsprioritering och projektarbete med t.ex. anläggningsutformning, funktionsutredningar och kravställning. Dessutom planerar du regionala reinvesteringar och underhåll, undersöker anläggningars tekniska status och lyfter regionala behov av åtgärder, läser remisser för anläggningsspecifika krav och upprättar anläggningsspecifika krav för järnväg, vilket bl.a. innebär ett kontinuerligt arbete med uppföljning och analys.

Ditt arbete leder till utveckling för dig och andra, samt underhållet av det svenska järnvägsnätet genom ett livscykelperspektiv. Du nätverkar och har möten med leverans- och samarbetsorienterade kollegor, analyserar järnvägsanläggningar genom att ta del av information om dessa och utför platsbesök för att studera utpekade delar av en anläggning som hjälper dig att utgöra ett stöd i bl.a. underhållsplaneringen. Du bedömer och beskriver det tekniska och funktionella tillståndet i anläggningarna inom ditt Teknikområde. Utifrån detta föreslår du olika åtgärder och beskriver effekterna de har på järnvägsanläggningen.

Kvalifikationer

Vem är du?

Du har en god analytisk förmåga och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv där du strukturerar och planerare ditt arbete effektivt. För att skapa resultat tar du ansvar för ditt arbete och är självgående när du driver ditt arbete framåt. Du har även god kommunikations- och samarbetsförmåga, inte minst när du skapar och bibehåller goda relationer med andra. 

Vi söker dig som har

  • En universitets- eller högskoleexamen om minst 180hp (120p) med teknisk inriktning. Alternativt annan utbildning och aktuell erfarenhet som vi sammantaget bedömer som jämförbar.
  • Några års erfarenhet av arbete med anläggningar inom spårteknik, främst med underhållsverksamhet eller nybyggnation av spåranläggning inom järnväg.
  • God förmåga att läsa och förstå de ritningar och dokument som beskriver hur spåranläggningar är uppbyggda och hur de fungerar.
  • God kunskap om arbetet ute i fält samtidigt som du har flera års erfarenhet av att arbeta mer administrativt - med IT-verktyg såsom dator, office osv - inom ditt teknikområde.
  • God förmåga att förstå och uttrycka dig i tal och skrift på svenska.
  • Har körkort för personbil.

Det är meriterande om du har

  • Erfarenhet av Trafikverkets baninformationssystem BIS, Optram, Ofelia och eller Bessy.
  • Erfarenhet av ekonomiska kalkyler inom LCC (Life cycle cost) eller LCA (livscykelanalys).
  • Kunskaper inom säkerhetsanalyser, exempelvis metoden FMECA.
  • Kunskap inom eller erfarenhet av BIM-modeller.

Övrig information

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan det finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Intervjuer sker över Skype i början av september.

Möjliga placeringsorter är Stockholm och Uppsala.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Inom verksamhetsområde Underhåll ansvarar vi för leveransen av säkra och tillgängliga vägar och järnvägar. Genom att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet lägger vi grunden för näringslivets godstransporter och miljoner människors resande - varje dag, året om. Kompetensutveckling står högt på vår agenda, oavsett vilken roll du har eller var du befinner dig i yrkeslivet. Hos oss gör du skillnad!

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

#LI-MN1

#LI-Hybrid

Sök tjänsten

Rekryterande chef Jan Toröd,
0101231108

SACO Jonas Sjöholm,
0101238380

ST Stefan Kratz,
0101241783

SEKO Urban Haglund,
0101241702