Logga in
Logga in

Miljöspecialist Förorenade områden

Som Miljöspecialist inom förorenade områden på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Sök tjänsten

Om jobbet

I rollen som miljöspecialist inom förorenade områden kommer du att arbeta tätt tillsammans med övriga specialister inom statens ansvar för historiska miljöskador. Inom den så kallade miljögarantin har staten gett Trafikverket uppdraget att hantera detta ansvar. Ersättning kan utbetalas för historisk miljöskuld enligt olika bolagiseringsavtal och avser främst föroreningar orsakade av Vägverket, Banverket och SJ samt av Luftfartsverket. Som miljöspecialist har man möjlighet att vara delaktig i alla faser (från undersökning till åtgärd) vilket ger en helhetsbild.

Trafikverket har regelbundna samverkansmöten med berörda bolag, både fysiska och digitala, och samverkansprocessen är tydlig och effektiv. Vi har god framdrift och våra leveranser fungerar bra. Det finns dock alltid nya frågor, ny teknik, ny praxis enligt Mark- och miljööverdomstolen (MÖD), med mera,  varför ständiga förbättringar är nödvändiga för att utveckla verksamheten.

Ditt ansvar är att hantera inkomna ansökningar från bolagen och avgöra om planerade/genomförda åtgärder avser en historisk miljöskada samt om åtgärden är skälig/rimlig. Bedömningen utgår från miljöbalken men även från bolagets unika ramavtal, andra överenskommelser och styrdokument.

Inom vår sektion är vi 10 miljöspecialister som arbetar med förorenade områden tillsammans med våra kollegor inom Trafikverket samt externa parter och myndigheter. Vi arbetar med utredning, bedömning och utveckling av förorenade områden (mark, vattenområden, byggnader, anläggningar) så att dessa kan friklassas från risk för människors hälsa och miljö. Gruppen har medarbetare placerade på flera orter över hela landet men har en god gemenskap och en vilja att utveckla möjligheterna till samverkan.

Placeringsort i Solna eller Borlänge. 

Kvalifikationer

Vi söker dig som är positiv, engagerad och prestigelös. Rollen innebär tät samverkan både med externa parter och inom arbetsgruppen. För att lyckas i din roll behöver du ha mycket god samarbetsförmåga och vara pedagogisk i ditt tillvägagångssätt. Du har god kommunikationsförmåga som innebär att du förmedlar budskap på ett enkelt sätt samt är lyhörd och anpassar din kommunikation till mottagaren. I myndighetsrollen har du förmåga att göra objektiva bedömningar, ställa tydliga krav och stå för dina beslut. Du har ett strukturerat arbetssätt och analytisk problemlösningsförmåga.

Vi söker dig som

 • har en högskole- eller universitetsutbildning inom miljöområdet minst 180 hp (120 p) eller annan utbildning tillsammans med erfarenhet och kompetens som vi värderar likvärdig
 • har en grundläggande kunskap i miljöjuridik
 • har flerårig arbetslivserfarenhet inom miljöområdet med fokus på förorenade områden
 • har goda kunskaper i svenska i såväl tal som skrift
 • har körkort för personbil och körvana

Det är meriterande om du har erfarenhet av

 •  arbete inom miljörätt
 • hydrologi/hydrogeologi
 • riskbedömningar inom förorenade områden
 • miljöundersökningar inom flygplatsområden
 • PFAS-förorening
 • att arbeta med stöd av konsulter och/eller gentemot entreprenörer
 • att arbeta i projektform

Övrig information

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten har du som vill möjlighet att ha en dialog kring att arbeta hemifrån eller från ett annat Trafikverkskontor ett par dagar i veckan.

I denna rekrytering kan webbaserade tester komma att andvändas som en del i urvalet.

Intervjuer kommer att hållas digitalt via Skype som är planerade till 14 och 15 juni

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom verksamhetsområde Underhåll ansvarar vi för leveransen av säkra och tillgängliga vägar och järnvägar. Genom att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet lägger vi grunden för näringslivets godstransporter och miljoner människors resande - varje dag, året om. Kompetensutveckling står högt på vår agenda, oavsett vilken roll du har eller var du befinner dig i yrkeslivet. Hos oss gör du skillnad!

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef Therese Wallin,
0101243216

SACO Jonas Sjöholm,
0101238380

ST Stefan Kratz,
0101241783

SEKO Urban Haglund,
0101241702