Logga in
Logga in

Säkerhetsspecialist

Som Säkerhetsspecialist på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Sök tjänsten

Om jobbet

I tjänsten som säkerhetsspecialist kommer du att ha en nyckelroll för att främja en god säkerhetskultur inom organisationen. I ditt dagliga arbete kommer du att stötta avdelningen med aktuella säkerhetsfrågor vilket innebär att du ska kunna arbeta självständigt och i grupp. Du arbetar med säkerhetsfrågor avseende järnvägsanläggningen där du stödjer, ger råd och integrerar arbetssätt utifrån kraven kopplat till säkerhetsområdet i vår vardag.  

De säkerhetsområden som du kommer att arbeta i är inom informationssäkerhet, säkerhetsskydd, kontinuitetshantering och andra relaterade områden inom säkerhet. Det dagliga arbetet innebär att du har många kontakter inom avdelningen och övriga delar av Trafikverket. Du kommer att driva följande arbetsuppgifter:

 • analyser, planering och klassificering inom anläggnings- och informationssäkerhetsområdet
 • säkerhetsskyddsanalyser
 • risk- och sårbarhetsanalyser
 • utbildningar och implementeringar
 • bedömningar, rådgivning och stöd till beslutsunderlag
 • besvarar remisser inom området 
 • tolkningar av lagkrav och regler

Kvalifikationer

Vem är du?

Du har en god samarbets- och kommunikationsförmåga då tjänsten innebär mycket samarbete med både interna och externa parter. Därför är det viktigt att du är lyhörd och kan kommunicera på ett tydligt sätt. För att lyckas i rollen är du analytisk och arbetar bra med komplexa och mångfacetterade problem och har förmågan att se helheten. Du har även en god förmåga att självständigt planera, strukturera och genomföra ditt arbete.

Vi söker dig som

 • har en högskole- eller universitetsexamen om minst 180 HP (120p) inom ett område som Trafikverket bedömer relevant för tjänsten, alternativt annan utbildning i kombination med erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • har något års aktuell och relevant erfarenhet av arbete med säkerhetsfrågor exempelvis inom informationssäkerhet och säkerhetsskydd
 • har goda kunskaper i svenska i såväl tal som skrift

Det är meriterande om du

 • har aktuell och relevant erfarenhet från järnvägsbranschen
 • har aktuell och relevant kunskap om lagar, regler och föreskrifter inom säkerhetsområdet t.ex. genom utförda analyser, rapporter eller åtgärdsplaner som styrs av lagar, regler eller föreskrifter.
 • har aktuell och relevant erfarenhet av att leda säkerhetskyddsanalyser, risk- och sårbarhetsanalyser eller liknande utredningar inom relevant område

Övrig information

Möjlig placeringsort är: Borlänge, Gävle, Göteborg, Linköping, Luleå, Norrköping, Solna eller Uppsala.

I denna tjänst förekommer även resor och ibland i relativt stor omfattning och med övernattning.

I denna rekrytering kommer webbaserade tester att användas som en del i urvalet.

Om du vill komma i kontakt med rekryterande chef Helena Källander för frågor om tjänsten finns hon tillgänglig i slutet av ansökningsperioden från vecka 32.

De första intervjuerna kommer preliminärt att hållas via Skype under vecka 36.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom verksamhetsområde Underhåll ansvarar vi för leveransen av säkra och tillgängliga vägar och järnvägar. Genom att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet lägger vi grunden för näringslivets godstransporter och miljoner människors resande - varje dag, året om. Kompetensutveckling står högt på vår agenda, oavsett vilken roll du har eller var du befinner dig i yrkeslivet. Hos oss gör du skillnad!

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef Helena Källander,
0101232455

SACO Jonas Sjöholm,
0101238380

ST Stefan Kratz,
0101241783

SEKO Urban Haglund,
0101241702