Logga in
Logga in

Specialist inom avancerad analys för drift och underhåll

Du kommer bidra till arbetet med underhåll av vägar och järnvägar i hela Sverige genom ett datadrivet tillståndsbaserat underhåll.

Sök tjänsten

Det gör du genom att leda och utveckla uppdrag för att ta fram bättre fakta om anläggningen så att Trafikverket får "bättre koll på anläggningen". Du kommer jobba i teamet "Analysfabriken Underhåll" som är ca 15 personer med lite olika inriktningar, tex Data Strategist, Data Scientists, Data Engineers samt verksamhetsutvecklare. Du leder och utvecklar olika tekniska analysuppdrag samt leda utvecklingen av uppkopplad anläggning genom IIoT, mobila enheter mm som genererar stora datamängder.

Om jobbet

Som specialist inom avancerad analys för drift och underhåll av väg- och järnvägsanläggningen har du i huvudsak rollen som data strategist där du leder och utvecklar automatiserade processer med hjälp av AI/ML/Data Mining. Arbetet omfattar också egen utveckling och bearbetning av data inom flera teknikområden och implementering av nya informationstjänster.

Tillsammans med teamet i Analysfabriken Underhåll kommer du att bygga ett strukturerat ramverk för uppkopplad anläggning. Du utvecklar hur data ska förädlas för att t ex beskriva anläggningens tillstånd på ett faktabaserat sätt. Det kan gälla både befintliga datamängder men även data från ny uppkopplad anläggning. Analysmetoder inom till exempel machine learning och deep learning kommer att tillämpas, men också traditionella analysmetoder inom tekniska tillämpningsområden. De nya förädlade informationsflödena tillhandahålls till berörda och kommer till nytta i underhållsverksamheten.

Du har möjlighet att utifrån tidigare erfarenhet och intresse kunna fördjupa dig inom vissa tekniska systemområden inom väg- och järnvägsinfrastruktur, t ex fordonsdetektorer, spårväxlar, geografisk information mm.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Hålla en löpande dialog med verksamheten för att identifiera nya behov av avancerad analys samt självständigt ta fram exempel och demonstrationer.
 • Initiera, leda och följa upp större och mindre utvecklingsuppdrag inom avancerad analys.
 • Hålla en löpande dialog mellan anläggningens teknikområden och analysresurser under pågående utvecklingsuppdrag för att säkerställa arbetets relevans, målinriktning och effektivitet.
 • Följa teknikutvecklingen inom utvalda systemområden och självständigt initiera och genomföra tekniska analyser.

Kvalifikationer

Vem är du?

Du är lösningsorienterad och har förmågan att leda utvecklingsarbete, tolka verksamhetens behov samt analysera och värdera information. Du är en lyhörd initiativtagare som är strukturerad, noggrann och kommunikativ.

Vi söker dig som

 • har civilingenjörsexamen, Master of science eller annan högskoleutbildning i kombination med erfarenhet som vi bedömer likvärdig.
 • har flerårig erfarenhet av utveckling av informationstjänster och/eller avancerad dataanalys för tekniska tillämpningar.
 • har flerårig erfarenhet av att självständigt arbete med teknisk eller geografisk dataanalys
 • har flerårig erfarenhet av att leda projekt eller uppdrag med flera medarbetare
 • kan uttrycka dig på svenska och engelska i både tal och skrift

Det är meriterande om du

 • har flerårig erfarenhet av kvalificerat ingenjörsarbete inom väg- eller järnvägsinfrastruktur
 • har erfarenhet av avancerad dataanalys inom machine learning, artificiell intelligens och data mining
 • har gedigna kunskaper om mätnoggrannhet, lägesnoggrannhet för geografiska objekt eller datakvalitet

Övrig information

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan den finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom verksamhetsområde Underhåll ansvarar vi för leveransen av säkra och tillgängliga vägar och järnvägar. Genom att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet lägger vi grunden för näringslivets godstransporter och miljoner människors resande - varje dag, året om. Kompetensutveckling står högt på vår agenda, oavsett vilken roll du har eller var du befinner dig i yrkeslivet. Hos oss gör du skillnad!

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle. #LI-Hybrid 

Sök tjänsten

Rekryterande chef Martin Hultén,
0101236907

SACO Jonas Sjöholm,
0101238380

ST Stefan Kratz,
0101241783

SEKO Urban Haglund,
0101241702