Logga in
Logga in

Stationskontrollspecialist inom elkraft

Vi söker dig som vill arbeta med och utvecklas inom ett av Sveriges största och mest avancerade elkraftsystem. Som Stationskontrollspecialist inom elkraft kommer du att befinna dig i utvecklingens framkant.

Sök tjänsten

Låter det spännande? "Jag som blir din chef heter Niklas Fransson. Jag driver verksamheten framåt med fokus på resultat och med stor tillit till medarbetares förmåga och vilja att ta ansvar för och utveckla oss. Kommer du till oss får du jobba med ett otroligt kompetent gäng som alla vill samma sak - att bidra till samhällsnyttan på riktigt. Hör av dig om du har några frågor!"

Om jobbet

Elkraftenheten på Trafikverket är en nationell organisation bestående av ett 60-tal medarbetare med specialistkompetens för kraftsystem, elkraftkomponenter, elmiljö och elsäkerhet inom Trafikverkets kraftförsörjning.

Stationskontrollsystemen för järnvägens elkraftanläggningar utgör kärnan i kraftförsörjningen och är en förutsättning för den gröna omställningen med allt mer transporter på järnväg. Du ska vara med och säkerställa att systemen som byggs eller ersätts blir tillräckligt robusta och funktionella så att kraftförsörjningen kan upprätthållas för alla tåg från godståg och resandetåg till framtidens höghastighetståg.

Du kommer att fungera som stöd i projekt vid utbyten och nybyggnation av kontrollsystem. I dessa sammanhang kommer du att föra diskussioner med leverantörer och Trafikverkets tekniska specialister. Du kommer stötta i regelverksarbetet med skrivande av tekniska krav men kommer även delta i verifieringsarbeten (FAT, SAT). Arbete med standardisering av tekniska lösningar utförs också inom verksamheten varför visst operativt, driftnära, arbete kan bli aktuellt. Du kommer tillsammans med fyra kollegor att dela på ansvaret inom området som innefattar bl.a. förreglingssystem, fjärrkommunikation, HMI-lösningar och IT-säkerhet.

Vi erbjuder ett positivt arbetsklimat och en omväxlande tjänst där kontorsarbetet växlas med anläggningsbesök och möten med leverantörer. Samverkan sker också i ett europeiskt sammanhang där erfarenheter utbytes med andra förvaltningar. Arbetet med kravställning sker också genom internationell standardisering varför tjänsten av flera anledningar har en internationell prägel.

Kvalifikationer

I rollen har du många kontakter, både internt och externt, därför ser vi att det är viktigt att du har en god kommunikationsförmåga samt lätt för att samarbeta med andra. Du har även en ledarförmåga då flertalet teknikområden måste koordineras för att den gemensamma leveransen ska bli bra.

För att lyckas i rollen är det viktigt att du har en god problemlösningsförmåga som gör att du kan identifiera problem och utveckla lösningar ur ett helhetsperspektiv.

Rollen ställer krav på att du är initiativtagande, tar ansvar för din uppgift och självständigt ser vad som behöver göras och agerar därefter.

Vi söker dig som

  • har en ingenjörsutbildning på högskolenivå inom automation med fokus på programmering (substation automation) eller annan utbildning som vi finner likvärdig
  • har aktuell arbetslivserfarenhet av arbete med SCADA- och PLC-system
  • har goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift, då intern och extern kommunikation och dokumentation sker på svenska
  • har körkort för personbil

Det är meriterande om du

  • har ledarerfarenheter som teamledare eller projektledare eller annan ledande befattning.
  • har aktuell arbetslivserfarenhet av projektering av kontrollutrustning för kraftförsörjningsanläggningar
  • har aktuell arbetslivserfarenhet av att utforma HMI-lösningar baserade på SCADA-plattformen Zenon
  • är orienterad i produktfamiljen SICAM och dess programmeringsmiljöer Toolbox och Device Manager
  • är orienterad i kommunikationsprotokollen IEC 61850 eller IEC 60870-5-104

Övrig information

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan det finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

#LI-Hybrid

#LI-UO1

Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Intervjuer sker digitalt via Skype för företag och är planerade till v 50, 51 år 2022 och vecka 2 och 3 år2023

Möjliga placeringsorter: Borlänge, Gävle, Göteborg, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Malmö, Norrköping, Solna, Sundsvall, Västerås, Örebro och Trollhättan.

.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom verksamhetsområde Underhåll ansvarar vi för leveransen av säkra och tillgängliga vägar och järnvägar. Genom att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet lägger vi grunden för näringslivets godstransporter och miljoner människors resande - varje dag, året om. Kompetensutveckling står högt på vår agenda, oavsett vilken roll du har eller var du befinner dig i yrkeslivet. Hos oss gör du skillnad!

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Sök tjänsten

Rekryterande chef Niklas Fransson,
0101231825

SACO Jonas Sjöholm,
0101238380

ST Stefan Kratz,
0101241783

SEKO Urban Haglund,
0101241702