Logga in
Logga in

Felicia – projektingenjör

Utmanande uppdrag och ständig utveckling präglar Felicia Pereira de Moraes roll som projektingenjör på Trafikverket. Hon arbetar med underhåll av intelligenta trafiksystem på vägarna.

Felicia Pereira de Moraes började som konsult på Trafikverket och ett år senare anställdes hon som projektingenjör. Hon jobbar med underhåll av intelligenta trafiksystem ute på vägarna. Digitala skyltar som visar hastigheten och radarenheter för att öka trafiksäkerheten är några exempel.

– Man skulle kunna säga att jag jobbar med allt som är uppkopplat till en kabel ute på vägarna, i våra tunnlar och på våra broar i Stockholm, Örebro, Uppsala och Linköping. Det bästa är variationen av uppdrag och att min roll kräver eget ansvar, säger Felicia.  

Har du något spännande projekt på gång eller några intressanta samarbeten?

– Vi har satt upp miljösensorer som bland annat mäter buller, kolväte och avgaser på Essingeleden och i Hallunda. Informationen används för att reglera trafiken och skapa en trivsam omgivning.

– Trafik Stockholm använder våra objekt för att övervaka och styra trafiken. Till exempel så mäter våra radarenheter på Essingeleden om det blir kö och skickar sänkt hastighet till de digitala tavlorna för att reglera trafiken. Ett konstant flöde har stor betydelse för miljöpåverkan och är därför något vi jobbar mycket med på Trafikverket.

Vad överraskade dig som ny hos oss och vad är det bästa med att jobba hos oss?

– Saker händer jättesnabbt. Jag är också positivt överraskad av arbetskulturen, det är mycket roligare än vad jag trodde. Alla hjälper alla, vi sitter som en enad myndighet. Äldre och mer rutinerade medarbetare och yngre hjälps åt. Det är jämställt. Det var väldigt kul att komma in som 24-årig nyutexad till den stora myndigheten.

– Det vi gör har en direkt samhällspåverkan. Våra projekt blir oftast verklighet inom ett år och det är kul att kunna åka ut och se resultatet av det vi gör. Det är inget som är konstant i mitt arbete vilket är roligt och gör att jag har stora möjligheter att påverka min vardag. Jag bestämmer hur budgeten utformas och vad vi ska utveckla. Det gör mig extra engagerad. Min chef ska gå på föräldraledighet och jag kommer att gå in som tillfällig projektledare. Det ser jag fram emot!

Du är med i vårt ambassadörsnätverk, vad innebär det?

– Det händer spännande saker hela tiden hos oss och det vill jag förmedla till studenter så att fler söker sig hit. Jag kommer bland annat att möta studenter på arbetsmarknadsmässor. På Kungliga tekniska högskolan var jag med i ett nätverk för kontakt mellan studenter och företag, som var givande. Nu vill jag ställa upp och ge tillbaka.

Felicia Pereira de Moraes.

Titel: Projektingenjör
Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör inom energi och miljö, Kungliga tekniska högskolan, examen 2019.

Informationen nedan visas enbart inom Trafikverkets nätverk

Innehållsansvarig
Carol Lundqvist
Kommunikatör
Cecilia Lind