Logga in
Logga in

Johan – systemutvecklare

Systemutvecklaren Johan Wande drogs till järnvägsbranschen och kände snabbt att han hamnat rätt. Han gjorde sitt exjobb på Trafikverket och efter några år som konsult anställdes han 2018.

– Som systemutvecklare är jag med och förvaltar och utvecklar operativa järnvägssystem som används av trafikledningen och externa järnvägsföretag. Möjligheten att vara med i utvecklingen av järnvägsbranschen och att kunna göra det från en mindre ort som Borlänge är svårslaget, säger Johan.

Vad fick dig intresserad av Trafikverket?
– Min far har jobbat som lokförare så jag har alltid haft med mig järnvägen. När jag gjorde mitt exjobb på järnvägssidan kände jag – wow här vill jag jobba! Det växte snabbt till ett intresse som jag brinner för. Jag jobbar i en kreativ och stimulerande miljö och har extremt duktiga och kompetenta kollegor som förgyller min vardag.

Vad är det som gör att du trivs på Trafikverket?
– Att ständigt bli utmanad och lära mig nya saker. Jag får all den kunskap jag behöver. Trafikverksskolan är intressant. Där har jag exempelvis gått kursen järnvägsteknik för ingenjörer, vilket har ökat min förståelse för den verksamhet jag jobbar i.

Kan du berätta om det utvecklingsprojekt du jobbar med?
– Vi är ett team som fokuserar på att ro ett utvecklingsprojekt i land som vi arbetat med det senaste året. Den operativa trafikledningen behöver kunna se vilka tågsammansättningar som är ute på järnvägen, och det nya systemet bygger på ett dataformat som är bestämt på EU-nivå. Det innebär exempelvis att man kan se hur många vagnar loket drar, hur långt och tungt det är. Jag fick även möjligheten att delta i en grupp juniora deltagare med uppdrag att ta fram en introduktionsutbildning inom it för nyanställda. Det finns otroligt många intressanta möjligheter inom it på Trafikverket och jag har aldrig blivit bromsad i min utveckling.

Namn: Johan Wande
Titel: Systemutvecklare
Utbildning: Systemvetenskap, Högskolan Dalarna, examen 2015