Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vit text "Grönt ljus 2030, 22 september 2021" på en grön bakgrund med daggdroppar. .

Grönt ljus 2030 – resultatkonferens för klimatmålen, 22 september

För tredje året bjuder vi in till transportsektorns resultatkonferens för klimatmålen 2030 och 2045. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och i år har vi elektrifiering av resor och transporter som tema.

Bland dagens talare finns Johanna Barr Power Circle, infrastrukturminister Tomas Eneroth, Lena Erixon Trafikverket och Ola Hansén Världsnaturfonden WWF.

Sju unika breakouts erbjuds!

I år erbjuder vi också sju parallella webbinarier om elektrifiering av; godstransporter på väg, resor och transporter i stadsmiljö och inom flyg och sjöfart samt sessioner om laddbara bilar/ laddinfra på landsbygd och vätgasens möjligheter i transportsektorn. Sist men inte minst handlar det om elektrifiering och hållbarhet. Värdar för webbinarierna är olika myndigheter, akademi och näringsliv. 

När: Grönt ljus 2030 hålls onsdagen den 22 september klockan 9.00–12.00.

Tema: Elektrifiering av resor och transporter.

Programledare: Sven Hunhammar, miljödirektör Trafikverket och Sofia Lindahl, kommunikationschef Trafikverket Förarprov.

Hur: Digital konferens med möjlighet att interagera med de andra deltagarna och talarna.

Sociala kanaler: #Gröntljus2030

Anmälan är stängd.

Program

Direktsändningen startar 9.00 med Trafikverkets introduktion.

Välkomna!

  • Dagens programledare är Sven Hunhammar och Sofia Lindahl, Trafikverket
    Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör inledningstalar.
  • Infrastrukturminister Tomas Eneroth talar.

Var står vi nu? Utsläpp från transportsektorn och status i elektrifieringen av fordonsflottan

Anders Brandén Klang, kvalificerad utredare, Trafikanalys, och Hanna Sundqvist, forskningshandläggare hållbar transport, Energimyndigheten.

Coronapandemin hade en stor påverkan på resor och transporter under 2020, framför allt när det gäller resandet. Utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken var lägre än på flera decennier. 2020 blev också året då laddbara fordon markant ökade sin andel i nybilsförsäljningen. Tillgången till grön el är nu en förutsättning för hållbar elektrifiering av resor och transporter.

Med resultaten i färskt minne fortsätter vi diskutera hur vi kan nå ett fossilfritt transportsystem på ett hållbart sätt.

På väg mot klimatmålen för 2030 och 2045

  • Framtidens elektrifierade transporter, Johanna Barr, sakkunnig Framtidens elnät på Power Circle.
  • Vikten av alla hållbarhetsaspekter inom elektrifieringen, Ola Hansén, senior rådgivare hållbar energi & klimat, Världsnaturfonden WWF.

Breakouts! Hålls klockan 11.00 – 12.00.

Efter direktsändningen, och en paus, erbjuder vi följande fördjupande sessioner (klicka på rubrikerna för att läsa mer). De hålls parallellt och ingår i din anmälan till Grönt ljus 2030.