Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Planeringen av Sydostlänken är igång

Sydostlänken skapar förutsättningar för smidigare och mer hållbara transporter både för näringsliv och för resenärer. Planeringsarbetet är nu påbörjat och med nu givna förutsättningar är en trolig byggstart 2027-28.

Sydostlänken finns med i den av regeringen fastställda Nationella planen för transportsystemet 2018-2029. Med nu givna förutsättningar är en trolig byggstart 2027-28, under förutsättning att hela projektet finns finansierat i nästkommande plan för perioden 2022-2033.

Det planeringsarbete som krävs för ett genomförande enligt regeringens fastställelsebeslut är påbörjat. Just nu arbetar Trafikverket med att identifiera var mötesspår och stationer bör finnas. När det arbetet är gjort kan vi gå vidare med ytterligare planering och järnvägsplan som krävs innan en byggstart.

Samfinansieras med regioner och kommuner

De delar av Sydostlänken som kopplar mot persontrafik i stråket med- och samfinansieras av berörda regioner och kommuner, vilket innebär att parterna tar ett gemensamt ansvar för genomförande och finansiering av infrastrukturprojektet.

Läs mer om Sydostlänken:

Klicka här för att läsa mer om Sydostlänken