Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Säkrare och smidigare väg genom Olofström klar

Trafikverkets arbete för en tryggare och smidigare väg 15 genom Olofström är nu klart. I samband med julskyltningssöndagen 1 december 2019 firades vägen tillsammans med olofströmsborna.

På bilden ovan (från vänster): Johan Wolgast (projektledare Trafikverket), Johan Sandberg (ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Blekinge), Anders Borgehed (Regionchef Policy Sydost, Handelskammaren), Morgan Bengtsson (kommunalråd, Olofströms kommun) Lennart Andersson (regional direktör, Trafikverket Region Syd).

Invigdes första advent

Arbetet med väg 15 genom Olofström har pågått sedan början av 2019 och blev helt klart i november. I samband med julskyltningen 1 december bjöd därför Trafikverket och Olofströms kommun in till firande vid kommunhuset i Olofström.

Invigningen hölls av Lennart Andersson, regional direktör Trafikverket Region Syd, och gästades av Morgan Bengtsson, kommunalråd Olofströms kommun, Anders Borgehed, Regionchef Policy Sydost Handelskammaren samt Johan Sandberg, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Blekinge.

På bilden ovan: Musikgruppen ES18 bidrog med extra julstämning under invigningen i Olofström.

Så är den nya vägen:

  • 2+1-väg med mitträcke och stängning av vissa utfarter.
  • Två nya cirkulationsplatser med trafiksäkra passager för oskyddade trafikanter.
  • I norra delen av sträckan har vägen byggts om till en miljöprioriterad gata för att skapa tätortskänsla och tydliggöra Olofströms centrum från vägen.
  • Stärkt skydd av vattentäkten i Olofström.

Det är nu en förbättrad framkomlighet och trafiksäkerhet för genomfartstrafiken genom Olofström. Vi har också minskat vägens barriäreffekt genom samhället, och gjort det möjligt att korsa vägen på ett säkrare sätt.

Om väg 15

Riksväg 15 är en viktig tvärled för trafik på sträckan mellan Karlshamn och Halmstad. Utmed vägen finns många boende och aktörer som är beroende av ett väl fungerande infrastruktursystem, exempelvis Volvos fabriker i Olofström, IKEA i Älmhult samt hamnarna i Karlshamn, Sölvesborg och Halmstad.

Mer information

Läs mer om väg 15 genom Olofström