Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Buss på väg passerar människor med flaggor
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ny förbifart underlättar för den långväga trafiken

Måndag den 14 november invigdes den nya förbifarten förbi samhället Fors i södra Dalarna. Samtidigt som den 6.5 kilometer nya sträckan av väg 68 ökar säkerheten och framkomlighet på transportstråket, möjliggör det också för kartongfabriken i Fors.

Strax efter klockan elva på förmiddagen släpptes trafiken på när fyra personer med sina flaggor signalerade att den nya sträckan kan trafikeras. Ett faktum som en av flaggvinkarna, Cecilia Carter VD för Stora Enso Fors, uttryckte sin tacksamhet för i sitt tal.

– Jag vill rikta ett stort tack till Trafikverket, Avesta kommun och Region Dalarna för att denna nya del av väg 68 är klar. Det känns bra att inte bara vi i Fors vill satsa på Fors, utan att hela regionen tycker att utvecklingen för bruket och samhället är viktigt, sa Carter.

Catherine Kotake, regional direktör i Mitt var också på plats och lyfte fram samarbetet mellan med alla parter och menade att det här var ett gott exempel på där Trafikverket tydligt får bidra till samhällsutvecklingen.

En av landets artärer för tung fordonstrafik

Riksväg 68 är en av landets artärer när det gäller tung fordonstrafik. Många lastbilsekipage väljer att köra 68:an.

– Vägen utgör en direkt förbindelse mellan företag och industrier längs Norrlandskusten och utskeppningshamnen i Göteborg. Den gamla vägen förbi Fors hade en mindre god standard beträffande framkomlighet, vilket vi nu åtgärdat, säger Trafikverkets projektledare Kawa Eliassi.

Den nya vägen får nu en funktion av förbifart. Bruket, samhället Fors och byarna i området slipper nu konflikter med den långväga vägtrafiken.

– Vi har också ökat trafiksäkerheten vid anslutningarna till Fors då vi byggt korsningar med vänstersvängsfält, förklarar Kawa Eliassi.

Lars Isacsson, Avesta kommunstyrelsens ordförande, konstaterade i sitt tal att det är väl använda skattemedel som kommunen bidragit med till projektet som beräknas kosta cirka 115 miljoner kronor. Projektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Region Dalarna, Avesta Kommun och Stora Enso Fors. Bruket och kommunen finansierar tjugo procent av den totala kostnaden.