Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ersättningsbro vid Oxberg på plats

Precis som utlovat står ersättningsbron vid Oxberg på plats före midsommar och det firades med spelmansgille och fika för inbjudna och allmänhet.

När Oxbergsbron hastigt fick stängas av i höstas, var det viktigt att så snabbt som möjligt hitta en lösning. Bron är en del av den så kallade Vasaloppsvägen och är central för att trafiken till och från Sälenområdet ska fungera smidigt. Bron är dessutom en förutsättning för Blybergssågens transporter på järnväg.

Nu ligger en av Trafikverkets beredskapsbroar på plats istället för den gamla bron och vägtrafiken öppnade direkt efter invigningen medan järnvägstrafiken kan börja gå vecka 26.

Projektledare Stefan Tångring tillsammans med barnen som klipper bandet till bron.

Enligt Stefan Tångring, som varit projektledare, har arbetena gått väldigt bra, trots att tiden varit begränsad och metoden man använt för att ta bot den gamla bron och lansera beredskapsbron aldrig tidigare har använts. Ett spännande och avancerat arbete med andra ord.

– Vi har försökt att lösa behoven på bästa sätt. Bland annat gjorde vi det möjligt för Vasaloppet att få använda bron för gångtrafik, så att 12 000 personer fick gå över bron, vilket gjorde att Vasaloppet klarade sin logistik trots att bron var stängd för trafik, berättare Stefan.

Ibrahim Coric, chef för Järnvägssystem byggnadsverk berättar om arbetet med bron och förklarar den invigd.

Så på onsdag eftermiddag samlades inbjudna och allmänhet vid södra brofästet för att klippa band och fira med kaffe och bulle och musik av Älvdalens spelmanslag. Ibrahim Coric, chef för järnvägssystem Byggnadsverk som höll Trafikverkets tal, påminde om att den tidigare bron fungerat i 118 år. Och att den ersättningsbro som nu finns på plats, liksom de kommande brolösningar Trafikverket planerar för, är viktiga hörnpelare för regionens utveckling och tillväxt. Därefter förklarade han bron för invigd.

Nästan 200 besökare kom till platsen och det blev en strykande åtgång på bullarna. Många tog också tillfället att få veta mer om den utredning som pågår för att ersätta Oxbergsbron med två nya broar för väg respektive järnväg.

Korta fakta
Oxbergsbron byggdes 1899 och var en kombinerad bro för väg- och jänvägstrafik. Efter en inspektion i oktober 2016, visade det sig att tidigare kända skador förvärrats så kraftigt att bron hastigt måste stängas. Arbetet med en ersättningsbro kom igång väldigt snabbt och har tagit 16 veckor och kostat 28 miljoner kronor. Trafikverket utreder även en lösning på lång sikt. Planering pågår för att ersätta Oxbergsbron med två nya broar för väg respektive järnväg.