Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bilar kör på nyinvigd bro

Många Ludvikabilister köade för att få provköra den nyinvigda bron. Foto: Trafikverket

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Kajvägsbron invigd och körbar

Intresset från allmänheten var stort när den nya bron invigdes den 11 oktober av kommunstyrelsens ordförande i Ludvika Leif Pettersson, samt Trafikverkets verksamhetsstyrningschef Birgitta Johnson och enhetschef vid Investering Lars-Erik Håkansson.

Uppskattningsvis samlades ett par hundra entusiastiska Ludvikabor på den nya bron när den äntligen fick invigas. Kort därefter släpptes kön av de väntande bilarna på. 

Den nya bron ersätter en tidigare stålbro från 1905, som bland annat inte var säker för oskyddade trafikanter. Trafikverket har varit byggherre, eftersom den går över Bergslagsbanan, och det är Ludvika kommun som finansierat och äger bron.

Bron är viktig för att förena centrumkärnan med Väsmanstrand och vattnet.

– Broar knyter samman, sa Leif Pettersson, som symboliskt ser återinvigningen av bron som ett öppnande mot framtiden, passande tidsmässigt, då Ludvika nästa år firar 100 årsjubileum. Han lyfte också fram att kajbron är en länk i den stora satsning som inletts i gott samarbete med Trafikverket och kommer att pågå under de närmsta åren för att utveckla infrastrukturen i Ludvika. 

Invigningen berörde också den svåra olyckan som inträffade förra sommaren och tankarna gick till de tolv personer som skadades och på olika sätt bär med sig spår av olyckan. 

– Säkerhets- och arbetsmiljöfrågor är några av Trafikverkets viktigaste frågor, som vi arbetar med ständigt för att förebygga och se till att olyckor inte händer, sa Birgitta Johnson från Trafikverket.

Rasolyckan försenade brons färdigställande med ganska precis ett år. Den nya bron kunde gjutas om på nytt den här sommaren. 

Men bron i sig var inte det enda som invigdes, utan även hemvister för silvergråvecklaren. Lars-Erik Håkansson, Trafikverket, berättade bland annat att det i samband med bygget har gjorts vissa insatser på spårområdet för att återskapa den trivsamma miljö som gynnar fjärilen.