Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Räddningstjänstens bilar vid godsbangården i Borlänge. Foto: Göran Fält

Räddningstjänsten ryckte ut tillsammans med en expert från SSAB, som inte fann något mätbart läckage från gasolvagnen på Borlänge bangård. Den lukt som fanns kom från ett mindre läckage i en säkerhetsventil. Foto: Göran Fält

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Gasolutsläpp var inte läckage

Ett larm om ett utsläpp av gasol vid godsbangården i Borlänge skedde på onsdagsmorgonen. Larm med siren och högtalarutrop gick ut och stationen i Borlänge utrymdes, tills omfattningen av läckaget klarlagts.

Det var vid niotiden som läckan inträffade. Enligt de första uppgifterna skulle det handla om en läckande gasolvagn. Räddningstjänsten som åkte ut till bangården kunde dock tillsammans med en gassamordnare från SSAB konstatera att det inte rörde sig om något större läckage.

Thomas Melin, gassamordnare vidSSAB, kontrollmätte området runt vagnen med en gasmätare.

– Jag kunde direkt konstatera att det inte var något större läckage. I så fall hade det stått ett vitt moln runt vagnen. Jag kände också gasollukten, näsan är känslig. Men mätinstrumentet visade inga mätbara halter av gasol i luften. En säkerhetsventil hade släppt ut en liten mängd gas, på grund av stigande temperatur. Det var ingen fara, en ganska normal händelse, säger Thomas Melin.

Därmed kunde räddningsledaren Daniel Östling blåsa faran över.

Men innan orsaken och omfattningen av gasolläckan var konstaterad blev det ett stort pådrag i Borlänge. Räddningstjänsten ryckte ut med flera fordon. Trafikverkets entreprenör Infranord var på plats med olycksplatsansvarig – OPA, liksom personal från Green Cargo. Och lokala meder fanns på plats och rapporterade.

Larmet hördes i högtalare och sirener på och omkring stationen i Borlänge. En högtalarröst meddelade på svenska och engelska att en allvarlig händelse inträffat och att stationsområdet omedelbart måste utrymmas. Det gick lugnt till, men efter en stund låg spårområdet och plattformarna nedanför Trafikverkets hus A spöklit öde.

Tågtrafiken via Borlänge central stoppades efter larmet men strax före klockan 10.30 rullade tågen igen.