Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Besökare på invigningen
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Återinvigning för gods på Västerdalsbanan

Nu kan godstågen åter rulla på Västerdalsbanan mellan Rågsveden och Malungsfors efter stora satsningar och samarbete mellan lokalt näringsliv, kommun och stat.

Den 20 augusti återinvigdes delar av Västerdalsbanan för att kunna transportera flis och timmer på järnväg istället för med lastbil. 

Det var ett historiskt ögonblick för många besökande entusiaster och för de aktörer som drivit projektet i nära samarbete sedan 2014, när beslut tagits om att upphöra med underhåll mellan Rågsveden och Malungsfors.

Trafikverket har rustat delen Rågsveden-Malung. Malung-Sälens kommun har därefter rustat sträckan Malung-Malungsfors som ett industrispår i samarbete med lokalt näringsliv, genom det bildade bolaget Västerdala Terminal och Järnvägsspår AB. Naturvårdsverkets lokala projektstöd Klimatklivet har bidragit med betydande medel till projektet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth återinviger järnvägssträckan på Västerdalsbanan. Foto: Trafikverket

Många var talarna som lyfte fram den potential som det innebär för skogsnäringen och virkesindustrin och inte minst miljönyttan, när nu järnvägen är öppen igen för godstrafik.

–Det är häftigt att veta att vi både kan återuppta järnvägen och samtidigt bidra till att nå klimatmålen, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth som fdagen till ära var på plats och invigde.

Tåg kommer nu att gå på sträckan med dispens under hösten och från årsskiftet kommer trafik gå enligt tågplan 2020.  

Gruppbild invigningstalare
Övriga talare från vänster: Claes Scheibe Hector Rail, Fredrik Munter Mellanskog, Olle Larsson Fiskarheden, Hans Unander Malung-Sälens kommun, Lena Erixon Trafikverket, Tomas Eneroth infrastrukturminister, Ylva Thörn landshövding i Dalarna. 
Besökare i regn
Omkring 450 besökare deltog vid invigningen vid virkesterminalen i Malungsfors, i ömsom sol, ömsom regnskurar.