Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två cyklar på grusväg

Mostphotos.com

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Gång- och cykelvägar invigs under trafikantveckan

Nya gång- och cykelvägar byggs och planeras i Dalarna för att öka säkerheten och skapa en tryggare och smidigare väg för gående och cyklister. Den 18 september, under Trafikantveckan, inviger vi en i Mora och en i Borlänge.

En säker cykling är en viktig del i ett hållbart transportsystem. Genom sin lättillgänglighet och relativt höga hastighet på korta och medellånga avstånd i stadsmiljöer är cykeltrafiken ett komplement till kollektivtrafiken.

Invigningar den 18 september

Den 18 september, mitt i Trafikantveckan, slår Trafikverket ett slag för cykeln som transportmedel och passar på att inviga två nya gång- och cykelvägar, en i Kråkberg, Mora och en i Sellnäs, Borlänge.

Trafikverket, Region Dalarna och Mora kommun berättar då om de nya gång- och cykelvägarna på nämnda orter och om vad som byggs och planeras för att öka säkerheten för oskyddade trafikanter, till exempel gående och cyklister, under de kommande åren.

Invigning i Sellnäs, Borlänge
Plats: Betania församlingsgård, Sör Sellnäs.
Tid: 16.00–17.00. Invigning kl. 16.10.
Medverkande: Cathrine Kotake, regionchef Trafikverket Region Mitt.
Kent Söderlund, infrastrukturstrateg på Region Dalarna.

Invigning i Kråkberg, Mora
Plats: Norra infarten till Kråkbergsvägen, via väg 70.
Tid: 16.00–17.00. Information från Trafikverket, Region Dalarna och Mora kommun kl.16.10. 

Syftet med åtgärderna är att knyta ihop målpunkter (till exempel skolor, arbetsplatser, livsmedelsbutiker, hållplatser, centrum) och bidra till längre sammanhängande cykelstråk.

I Mora innebär den nya gång- och cykelsträckan på en kilometer förbättrad säkerhet för oskyddade trafikanter mellan Bonäs, Kråkberg och centrala Mora.
Läs mer om projektet ny gång- och cykelväg Kråkberg-Bonäs.

I Borlänge blev gång- och cykelvägen i Sellnäs klar i slutet av sommaren. Den är en del i ett planerat längre stråk. Arbetet med den fortsatta delen påbörjades kort därefter genom Halvarsgårdarna till Tolsbo.
Läs mer om projekten runt Sellnäs och Halvarsgårdarna.

Arbetet med de nya gång- och cykelvägarna är ett samarbete mellan Trafikverket och Region Dalarna. Region Dalarna har beslutat och finansierat åtgärderna medan Trafikverket har planerat och byggt.

Fler gång- och cykelvägar i Dalarna

Andra gång- och cykelvägar i länet som färdigställs nu i höst är Gamla Bangatan i Ludvika och längs Färnäs bygata i Mora.

Mellan 2020-2024 planeras det att byggas åtta nya gång- och cykelvägar i Dalarna.