Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Arbeten på väg i Dalarnas län sommaren 2021

Sommaren närmar sig och det innebär att Trafikverket snart drar igång arbetet med att förbättra vägarnas beläggning på många håll i Dalarna.

Ett 40-tal slitna sträckor i Dalarnas vägnät kommer att få ny beläggning i sommar och åtta broar ska förbättras. De flesta av arbetena kommer att utföras under juni, juli och augusti. Det är större vägar som prioriteras. För vissa har det länge funnits ett behov och flera vägar är särskilt viktiga för tunga transporter och pendlare.

- Det känns alltid roligt när vi kan utföra arbeten som verkligen kommer göra skillnad. Förra året inledde vi en efterlängtad upprustning av länsväg 888 från Enviken till Marnäs som bland annat fick nya vägtrummor. I år slutför vi denna satsning när vi lägger ny beläggning på hela sträckan, säger Carl Magnusson, enhetschef Underhåll på Trafikverket.

- Vi fortsätter också att rusta upp väg 70. 2019 lade vi ny beläggning på sträckan Avesta-Hedemora och i år fortsätter vi med Hedemora-Säter från Tvikstarondellen till Smedrondell i Säter.

Stort behov av vägunderhåll

Många vägar i Sverige är gamla och behöver större underhållsinsatser än vad det finns medel till. Dessutom har trafiken ökat, vilket innebär att behovet av att underhålla vägarna har ökat. Trafikverket prioriterar de vägar som flest människor åker på eller som har störst betydelse för näringslivet. Det innebär att alla vägar inte får de insatser de behöver. Vägarna blir allt sämre och det märks tydligast på de mer lågtrafikerade delarna av vägnätet.

- Vi ser att det finns många fler vägar som behöver en upprustning i sommar än vad vi har pengar till. Vi gör det vi kan med de resurser vi har fått, säger Carl Magnusson.


Håll dig uppdaterad om sommarens vägarbeten i Dalarna

Utöver de beläggningsarbeten som visas i den bifogade listan och kartan kommer brister att åtgärdas på ett antal kortare vägsträckor. Trafiken kan i de flesta fall passera förbi arbetsplatsen med sänkt hastighet, men i en del fall behöver trafiken ledas om via andra vägar.

Det är svårt att i förväg veta exakt när vägarbetena ska utföras. Det beror till exempel på vädret och att arbeten måste prioriteras om på grund av oförutsedda händelser.

sommarens_vagarbeten_dalarna_2021.JPG

Här kommer de större åtgärderna att utföras i sommar. Klicka på bilden för större karta med text.
Fler beläggningsåtgärder hittar du via länken. 

Angiven arbetsperiod är preliminär. 

1. E16, Björbo – Dala Floda, period maj-juli (OBS! Flyttad till 2022)
2. E16, Tallen – Falun, period maj-september
3. E45, Byråsen – Malung, period maj-september
4. Väg 26, Örskogen – Vansbro, period maj-september
5. Väg 50, Genom Grängesberg, period maj-september
6. Väg 50, Lamborn – Svabensverk, period maj-juli (Ytbehandling)
7. Väg 66, Smedjebacken – Ludvika, period maj-september (Lappning)
8. Väg 70, Fu – Färnäs kvarn, period maj-juli
9. Väg 70, Hedemora – Säter, period maj-september
10. Väg 301, Änderåsen – Furudal, period maj-september
11. Väg 570, Långvägen – Skebergsvägen, period maj-september
12. Väg 645, Grängshammar – Hovgården, period maj-september
13. Väg 960, Rättvik – Östbjörka, period maj-september (option)

Underhåll av broar sker på följande platser i sommar, broar är inte utmärkta i kartan. Angiven arbetsperiod är preliminär.

E45, Emådalen, Orsa, kantbalksbyte, period vecka 16-25
Väg 620, Stora Snöån, brobyte, period vecka 18-26
Väg 66, Vägport under skidväg vid Sälenstugan, period ej klart
Väg 68, Avesta, bro över Dalälven, Åsbobron, byte av lager, period maj
Väg 70, Grådö, förstärkningsarbeten BK4, period vecka 30-42
Väg 1037, Hållbovallen, byte av rörbro, period vecka 35-37.