Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tillfälligt omkörningsförbud på E4 norr om Gävle

Ska du ta bilen till fjällen i påsk? E4 mellan Gävle och Tönnebro har ett mycket hårt tryck under påsken. För att få bättre flyt i trafiken och undvika stopp på sträckan har polisen i samverkan med Trafikverket beslutat att införa omkörningsförbud.

E4 mellan Gävle och Tönnebro har ett mycket hårt tryck under påsken, eftersom resenärer söderifrån till och från fjällen koncentreras under några timmar på skärtorsdagen och annandagen. I samband med omkörningar uppstår det störningar med stora hastighetsförändringar när bilister ska tillbaka in i enkelfilen igen.

För att få en bättre trafikgenomströmning, och därmed minska risken för incidenter i köer, inför vi omkörningsförbud större delen av skärtorsdagen (norrgående) samt på annandag påsk (södergående). Omkörningsstoppet minskar även stressen hos trafikanterna.

– När alla håller sig i samma körfil flyter trafiken mycket bättre och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp, vilket betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Mats Sandgren chef Trafikmiljö på Trafikverket.

I år, liksom förra året, har trafikanterna en bra möjlighet att planera sin resa, eftersom information om omkörningsförbudet går ut i förväg från både Trafikverket och Polisen. Informationen syns också på Trafikverkets och Gävle kommuns digitala informationstavlor längs E4:an.

På samma sätt som tidigare år kommer skyltförsedda bilar finnas längs sträckan. Även polisen ska finnas på plats.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år, bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Mats Sandgren på Trafikverket. 

Omkörningsfälten på sträckan Gävle–Tönnebro stängs följande tider:

  • För norrgående trafik, skärtorsdag 24 mars klockan 12–20
  • För södergående trafik, annandag påsk 28 mars klockan 12–20