Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Årets Pollinatör är Trafikverket på Gotland

”För en medveten slåtter som gynnar unik, blommande flora och ger livsutrymme för bina”. Så lyder motiveringen till utmärkelsen Årets Pollinatör som delades ut av Svenska Bin den 5 juli.

Årets Pollinatör är Trafikverket på Gotland. Överlämnandet av utmärkelsen skedde på tisdagen i en speciellt utvald vägren vid Södra Hällarnas naturreservat i Vibble utanför Visby, där bina surrar och blåelden just nu blommar som vackrast. Utmärkelsen togs emot av Bob Kolmodin och Ann-Louise Almgren på Trafikverket. 

– Vi är stolta över utmärkelsen. Här på Gotland är vi extra sparsamma med att slå vägrenarna och tar bara väldigt lite vid utfarterna, säger Bob Kolmodin, projektledare Trafikverket södra Gotland.

Arbetet började redan i mitten av 80-talet

Ann-Louise Almgren, projektledare på Trafikverket norra Gotland berättar hur det unika arbetet började.

– I slutet av sjuttiotalet slog de vägrenarna mycket mer än vi gör idag. Då var det två gotländska vägmästare som började testa att spara blommor på vissa sträckor. Hur kunde man få mer blomning, se till att växterna hann fröa av sig och skapa större artrikedom? De var också nyfikna på varför vissa växter trivdes på särskilda ställen.Vägmästarnas kunskaper ligger till grund för de skötselråd vi följer än idag.

Läs mer i ett pressmeddelande från Svenska Bin

Fem personer i en vägren klädda i gula västar med leende ansikten. En person håller upp ett diplom med texten Årets Pollinatör 2017.
Trafikverkets projektledare Bob Kolmodin och Ann-Louise Almgren, Johnny Pettersson, platschef Nybergs Entreprenad, maskinförarna Roger Stenström och Peter Gardell.

Foto: Anna Lind Lewin