Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plogbil på snöig väg
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi testar nya sätt att bekämpa halkan i Hamnbacken vid snöfall

I vinter testar vi tillsammans med vår entreprenör nya metoder för vinterväghållningen i Hamnbacken i Visby. Backen är en kritisk vägsträcka och det är viktigt att de tunga transporterna kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Vinterväghållningen på Gotland sker med hjälp av sandning och plogning. Denna metod fungerar bra mycket tack vare att den gotländske trafikanten är van vid det, och Gotland har inte heller den genomfartstrafik som finns i andra län. Dock har den metoden visat sig vara otillräcklig just i Hamnbacken, där de tunga transporterna lastade med mat, post och övrigt gods har haft problem att komma upp när det snöat.

Övriga Gotland förblir saltfritt

Därför kommer vi under vintern att testa nya sätt, bland annat genom att förebyggande bekämpa halkan med saltlösning på den två kilometer långa sträckan från hamnen upp till korsningen vid Allégatan i Visby samt att sopsalta. Övriga Gotland förblir saltfritt.

- Jag vill betona att detta är ett försök som ska utvärderas efter vintern. Och vi ska använda metoderna endast vid snöfall och det är inte så ofta. Efter vintern kommer vi utvärdera dessa nya halkbekämpningsmetoder, säger projektledare Ann-Louise Almgren.

Vid frosthalka bekämpar vi, som tidigare, med sand i Hamnbacken.

Vilka är de nya metoderna som testas?

Vi kommer innan snöfall att lägga ut en liten mängd saltlösning på vägen, eftersom det då går åt en mindre mängd salt sen när snön sedan kommer. Vid snöfall plogar vi först bort snön, sen sopar vi det som blivit kvar. Efter det sprider vi ytterligare en liten mängd salt på körbanan för att motverka att snön körs fast. På det sättet förbättrar vi trafiksäkerheten och ökar framkomligheten i backen. Det ger oss en möjlighet att halkbekämpa preventivt med metoder som har en låg saltförbrukning.