Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Ändrade hastighetsgränser på E45 räddar liv

Trafikverket fortsätter att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas utformning. Hastighetsöversynen pågår över hela landet, och är en del av nollvisionen – ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken!

Genom en anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas utformning kan vi rädda ungefär sju liv per år. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Vid en kollision i 80 km/tim i stället för 90 km/tim minskar risken att omkomma med 40 procent.

Med lägre hastigheter förbättras även miljön då både buller och partikelhalter minskar vid lägre hastighet.

Hastighetsförändringar i Jämtland 2020

·        E 45 - från väg 504 Sveg till väg 84 Älvros
Sänkning från 90 till 80 km/tim
·        E 45 - från väg 316 Älden till väg E14 Brunflo
Sänkning från 90 till 80 km/tim (cirka 50 km) och från 100 till 80 km/tim (cirka 2 km)

·        E45 - från väg E14 Östersund till väg 753 Häggenås
Sänkning från 90 till 80 km/tim

Förslaget till ändrade hastigheter skickas nu ut till kommuner, Regionen, Polisen samt andra aktörer. Remisstiden sträcker sig till mitten av september. Trafikverkets generaldirektör tar beslut i november om ändrade hastigheter. Trafikverket har som ambition att införa de nya hastigheterna i början av december.

Trafikverkets uppdrag att anpassa hastigheterna fortsätter fram till 2025. Under 2021 utreder och planerar vi hastighetssänkningar för sträckorna

·        E14 Krokom–Järpen

·        E14 Västernorrlands länsgräns–Gällö

·        Väg 87 Bringåsen–Odensberg


Mötesfri väg planeras i Jämtland

Vi skulle gärna se att fler vägar redan var säkert byggda för högre hastigheter men det tar tid och kostar mycket pengar. Vi utför mittseparering där det är möjligt och i Jämtland är följande sträcka aktuell för att bli mötesfri:

·        E45 Rengsjön–Älvros