Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tillsammans ska vi undvika att du hamnar i diket i vinter

Vintern kommer allt närmare och vi på Trafikverket vill att du ska komma fram smidigt och tryggt. Därför måste vi hjälpas åt.

Vintervädret innebär stora utmaningar, både för Trafikverket och för dig som bilist. Halkbekämpning och plogning är viktiga delar för en säkrare vintertrafik, det är dessutom viktigt att du som trafikant tar del av aktuell trafikinformation och anpassar ditt körsätt efter väder och väglag.

Vi är beredda, är du?

Mellan den 1 oktober och 30 april ska Trafikverkets entreprenörers vinterorganisation fungera fullt ut. Det statliga vägnätet delas in i olika klasser vilka avgör när och hur vägarna ska åtgärdas. Högtrafikerade vägar åtgärdas oftare än lågtrafikerade.

Har du förberett dig och bilen för vintern?

Du som bilist har ett stort ansvar och det är extra viktigt att anpassa hastigheten efter väglaget. Halkan kan komma plötsligt!

 - Längs vägnätet finns väderstationer där vi kan följa väderutvecklingen. Ihop med väderprognoser ger detta våra entreprenörer förutsättningar att anpassa sina åtgärder för att du ska komma fram på ett smidigt och tryggt sätt, säger Mattias Wigert, enhetschef Underhåll distrikt Syd.

Plogning av enskilda vägar

Trafikverket ansvarar för vinterväghållningen av de statliga vägarna. Övriga vägar sköts av kommunala eller enskilda väghållare (till exempel vägsamfälligheter). Väghållaren för enskilda vägar ansvarar själva för vinterväghållningen, antingen i egen regi eller genom att upphandla plogning och halkbekämpning.