Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sänkt hastighet när påskens motormässa i Jönköping drar igång

Under påskhelgen pågår Skandinaviens största bil- och mc-mässa i Jönköping. Det väntas cirka 80 000 besökare. Trafiksituationen på E4, väg 31 och väg 40 kommer att bli besvärlig, framförallt under långfredagen och påskafton.

Motormässa i Jönköping lockar alltid många besökare. Förra året kom 84 000 besökare. Detta brukar ställa till stora problem med framkomligheten på vägarna runt Jönköping. Till årets motormässa har länsstyrelsen på polisens begäran därför beslutat att sänka hastigheten på E4, väg 31 och väg 40. Det handlar om en tillfällig hastighetsbegränsning från 90 km/h till 70 km/h. Sänkningen av hastigheten gäller 19 - 20 april. Anledningen är att minska risken för olyckor.

Polisen har stora resurser igång under hela påskhelgen, du som bilist måste stundtals räkna med både köer och tillbud, värst blir det på långfredag och påskafton.

- Trafiken är vårt högsta fokus under påsken och vi ser på helgen som en så kallad särskild händelse som kräver både nationella och regionala förstärkningar. Vi vill med hastighetskontroller, dirigering, fordonskontroller och andra medel jobba för att undvika allvarliga olyckor eller andra tillbud, säger Tommy Thorngren, kommunikationsansvarig för polisens kommendering.

-  För bilister som ska till själva mässan gäller det att uppmärksamma den skyltning som finns och följa den. För bilister som är på genomfart via E4 gäller det att vara förberedd på att framkomligheten längs infarterna till Jönköping stundtals kan vara starkt begränsad. Det gäller framförallt under förmiddagen på långfredagen, säger Denny Josefsson, mediekommunikatör Trafikverket.

Trafikverkets och Polisens råd till dig som ska till mässområdet eller passera Jönköping under påskhelgen

  • Förvänta dig köer.
  • Ge akt på vägvisning till mässområdet.
  • Om det blir stopp i trafiken, kör in så långt till höger du kan så att utryckningsfordon kan ta sig fram.
  • Lyssna på lokalradion.
  • Om du måste gå ur bilen, gå absolut inte ut på körbanan.
  • Håll hastighet och avstånd.
  • Ta inga riskfyllda beslut.
  • Om stoppet blir långvarigt, ta det lugnt, lyssna på radio.
  • Ingen mobil bakom ratten, den sköter passagerarna åt dig.
  • För dig som bor i Jönköping med omnejd, låt bilen stå hemma, åk kollektivt.