Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rastplats Vandalorum.

Rastplatsen vid Vandalorum i Värnamo har fått samma färgsättning som konsthallen som ligger strax intill. Foto: Anita Johansson, Värnamo kommun.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Invigningen av rastplats Vandalorum bjöd på fantastisk historia

1990 fick 10-åriga Marcus Marklund ”vikariera” som landshövding och klippa band på en invigning. 29 år senare skulle det hända igen; denna gång tillsammans med Alfred, hans tioårige son.

Marcus Marklund med sonen Alfred.
Marcus Marklund med sonen Alfred. Foto: Anita Johansson, Värnamo kommun.

Trafikverket har byggt en ny rastplats vid Vandalorum i Värnamo, i nära anslutning till väg 27 och E4:an. I samarbete med Värnamo kommun invigdes nyligen rastplatsen. I samma veva som planeringen av eventet påbörjades under våren, hörde en Trafikverkare ett inslag i radio p4:s Kvällspasset där man fick ringa in och prata utifrån temat ”Saker man varit med om, men som förmodligen aldrig händer igen”. Ett av samtalen kom från Marcus Marklund. Han berättade att han som 10-åring fick agera landshövding och klippa det blågula-bandet när förbifarten på riksväg 27 utanför Värnamo invigdes 1990. Av någon okänd anledning fick den dåvarande landshövdingen Gösta Gunnarsson förhinder och kunde inte komma dit.

– Jag minns att någon från Vägverket plötsligt höll fram den stora saxen och frågade om jag ville bli landshövding för en dag. Jag sa ja direkt, sa Marcus. Min första tanke var att det lär ju aldrig hända igen!

Detektivarbete inleddes för att hitta Marcus

Den här historien var bara för bra för att vara sann. I samband med att Trafikverket och Värnamo kommun börjat diskutera upplägget för invigningen av den nya rastplatsen, togs inslaget i radioprogrammet upp och idén föddes att man skulle försöka hitta Marcus och erbjuda honom möjligheten att åter igen få klippa bandet. Så blev det; Marcus var inte sen att säga ja, men nu visade det sig att hans son Alfred var lika gammal som han själv var vid bandklippningen för 29 år sedan. Därför erbjöds nu båda två att inviga rastplatsen tillsammans.

Hela gänget klipper bandet.
Hela gänget klipper bandet. Foto: Anita Johansson, Värnamo kommun.

– Det som förmodligen aldrig skulle hända igen, blev möjligt. Jag tycker det var jätteroligt att Värnamo nappade på vår idé och roligt att så många kom till invigningen. En rastplats är viktig ur trafiksäkerhetssynpunkt och jag hoppas att både privatbilister, turister och yrkestrafik kommer uppskatta att ta en paus här, säger Maria Hellqvist, enhetschef på Planering i region Syd.

Maria deltog som talare på invigningen tillsammans med Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Värnamo kommun samt en representant från Vandalorums konsthall.