Denna nyhet är äldre än 6 månader
Ungdomars spårspring förenat med livsfara
Hoppa till:
Varje år dör 85–100 personer på svensk järnväg. Under våren och sommaren har flera falla av spårspring rapporterats i Högsby kommun. Trafikverket uppmanar nu kommunens skolor att prata med sina elever för att undvika framtida olyckor.
Under våren och sommaren har barn och ungdomar vid upprepade tillfällen befunnit sig på och kring järnvägsspåren som går genom Blomstermåla och Högsby i Kalmar län. Det finns också uppgifter om att föremål, så som sten, har lämnats på spåren. Något som är förenat med direkt livsfara.
Men att vistas i spårområdet är inte bara en fråga om den egna säkerheten utan det påverkar även lokförarnas arbetsmiljö. Lokförare beskriver hur de under sina arbetspass sitter med hjärtat i halsgropen så fort de ser någon nära eller på spåret. Ett tåg bromsar du inte som en bil, bromssträckan är betydligt mycket längre, så föraren har sällan möjlighet att stanna tåget i tid för den som själv inte hinner undan.
Tågens punktlighet påverkas också eftersom trafiken ofta behöver stoppas när vi får larm om obehöriga i spåren. Varje dag stoppas eller sänks hastigheten för upp till 80 tåg på grund av obehöriga i eller intill järnvägsspåren. Det innebär tusentals förseningstimmar per år som ställer till det i människors vardag.
I länkarna nedan finner ni information som kan användas i undervisningssyfte. Vi hoppas att vi tillsammans kan få berörda barn och ungdomar att förstå vilken fara deras agerande är, för såväl sig själv som andra.
Barn och unga i trafiken
Barn och ungas säkerhet vid järnväg
Obehöriga i spår
Din säkerhet vid järnvägen
Hade du nytta av informationen?
2 av 2 (100 %) läsare har svarat att de har haft nytta av informationen
Senast uppdaterad/granskad: 2019-08-29