Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

44 stationer tillgänglighetsanpassas i södra Sverige

Kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla. För att möta upp framtida behov och skapa funktionella och tillgängliga stationer för alla som reser rustar Trafikverket nu upp stationer i södra Sverige.

Enligt svensk lagstiftning ska offentliga platser vara utformade och tillgängliga för så många som möjligt. Regeringens mål är att all kollektivtrafik ska anpassas för personer med funktionsnedsättning.

- Här vilar ett stort ansvar på oss på Trafikverket som infrastrukturförvaltare. Regeringens mål innebär att vi ska tillgänglighetsanpassa 150 stationer i hela landet fram till år 2021. I region syd innebär det en anpassning av totalt 44 stationer, varav 26 stycken byggs under år 2020 och 2021, säger Martin Albrektsson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Visa karta över vilka stationer som tillgänglighetsanpassas (pdf-dokument, 7 MB, öppnas i nytt fönster)

Även EU arbetar för ökad tillgänglighet i samhället och har infört nya direktiv som påverkar Trafikverkets arbete med stationerna. Grundförutsättningen är en miljö som är tydlig, lätt att förstå och enkel att använda. Trygghetskänslan försvinner snabbt om man inte vet var man befinner sig eller hur man ska ta sig vidare. Därför arbetar Trafikverket nu för att skapa förutsättningar för god orientering och överblick.

- Det här är ett viktigt uppdrag för att bidra till tillgänglighet för alla grupper i samhället och för att skapa ett självständigt resande i hela Sverige, säger Martin Albrektsson.

De planerade åtgärderna innebär bland annat:

  • Ledstråk till/från/på plattformarna
  • Avspärrning vid plattformände
  • Bättre belysning (både allmän belysning och på skyltar)
  • Nya bänkar, soffor och lutningsbrädor
  • Lämplig lutning på ramper
  • Komplettering av väderskydd
  • Ombyggnation av hissar
  • Tydligt uppmärkt säkerhetszon på plattformar

Mer information

Läs mer om hur Trafikverket tillgänglighetsanpassar stationer i Skåne, Småland och Blekinge.