Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Säkrare väg 23 förbi Älmhult äntligen klar

Trafikverkets arbete med en säkrare och smidigare väg 23 mellan Älmhult och Ljungstorp är nu klart. Projektet har blivit försenat både en och två gånger tidigare, men nu är alltså alla delar på plats och hastigheten är höjd till 100 km/h.

Den ombyggda sträckan är nu en så kallad 2+1-väg med mitträcken, viltstängsel och är breddad för nya omkörningsfält. Detta är åtgärder som höjer säkerheten betydligt och som innebär att hastigheten kan höjas till 100 km/h på den 15 km långa sträckan mellan Älmhult och Ljungstorp strax söder om Liatorp.

- Det är väldigt glädjande att vägen är klar och att den nu är betydligt säkrare och smidigare än innan. Med mitträcke, viltstängsel och anpassade korsningar minskar vi risken för allvarliga olyckor, säger Magne Holm, projektledare på Trafikverket.

Vägen hade slutbesiktning måndag 25 november och godkändes. Men några små åtgärder återstår fortfarande, och kommer åtgärdas den närmsta tiden. Hastigheten kan då vara tillfälligt nedsatt på de platserna där åtgärderna görs.

- Vid slutbesiktningen hittades några mindre, kompletterande justeringar som vi vill få klart de närmsta veckorna. Men de olika åtgärderna kommer inte påverka trafiken något nämnvärt, det är korta insatser det handlar om och det mesta utförs nattetid, säger Magne Holm.

Projektet tidigare försenat

Arbetet med väg 23 förbi Älmhult har pågått sedan februari 2018, och var först planerat att bli klar till sommaren 2019. Men under våren blev det klart att man inte skulle hinna och ett nytt preliminärt slutdatum sattes till oktober. Det blev ytterligare några veckors väntan för trafikanterna. Stora mängder vatten och sten sinkade arbetet i vägens sidoområden och det medförde förseningar på flera andra delar i projektet, bland annat på viltstängslet som skulle sättas upp.

- Vi kunde inte sätta upp viltstängsel längs sträckan förrän arbetet i vägens sidoområden var färdiga. Och det skulle inte vara trafiksäkert att släppa på trafik i 100 km/h innan allt var på plats, säger Magne Holm.

Väg 23 mötesfri mellan Hässleholm och Växjö

Mittseparering är en viktig åtgärd i att göra vägar säkrare och anpassa dem för högre hastigheter. Sträckan Älmhult-Ljungstorp är ett led i att hela sträckan mellan Hässleholm och Växjö mötesfri ska bli mötesfri. Nästa steg blir sträckan mellan Huseby och Marklanda som har planerad byggstart 2021, beroende på om vägplanen för sträckan vinner laga kraft.

Mer information

Läs mer om väg 23 Älmhult-Ljungstorp

Läs mer om väg 23 Huseby-Marklanda