Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Översiktsbild på rastplatsen. I förgrunden: stolar och bord.

Rastplats Lagan blir en av Sagobygdens sägenplatser och får ett sägenskåp där besökarna kan lära sig mer om vem Hack-Eva var. Foto: Robert Andersson /Barslund

Sägner ska roa besökare vid ny rastplats

Den som pausar vid Trafikverkets nya rastplats i Ljungby ska bjudas på mer än bensträckare och toabesök. Rastplats Lagan har blivit en sägenplats där besökarna kan läsa sägnen om Hack-Eva, vars idéer räddade de gamla från döden.

År 2022 ska utbyggnaden av E4 mellan Ljungby och Toftanäs vara klar. Men redan i höstas var en ny rastplats klar.

Porträtt på Meg Nömgård, verksamhetschef, Sagobygden
Meg Nömgård, verksamhetschef, Sagobygden.Foto: Alexander Hall / Sagobygden

Rastplats Lagan sticker ut från mängden. Här har nämligen Sagobygdens berättartradition satt sin prägel. På över 40 platser i Ljungby, Älmhult och Alvesta finns så kallade sägenplatser med sägenskåp där besökarna får ta del av sägner som har koppling till respektive plats.

Nu är Rastplats Lagan en av Sagobygdens alla sägenplatser och har fått sitt eget sägenskåp, efter samverkan mellan Trafikverket, Berättarnätet Kronoberg (Sagobygden) och Ljungby kommun.

– Vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda en rastplats med överraskningar och en plats som utstrålar lokal förankring för att höja trafikantupplevelsen ännu ett snäpp. Detta är ett lyckat exempel på ett samarbete med andra aktörer för att få till en trivsam och attraktiv rastplats, säger Trafikverkets projektledare Anna Karlsson.

Muntlig berättartradition förs vidare

Sagobygden, som är en del av Berättarnätet Kronoberg, jobbar med att lyfta den muntliga berättartraditionen som en del av vårt immateriella kulturarv.

– Från de tre kommuner som sagobygden omfattar, finns Sveriges mest högtstående och kvalitativa arkivmaterial av svensk 1800-tals folklore, till exempel sagor och sägner, säger Meg Nömgård, verksamhetschef på Sagobygden.

– Sägner är korta, platsbundna berättelser och man kanske har ett namn på någon som var med. Till skillnad från folksagor berättas sägner med anspråk på att de är sanna, säger Meg Nömgård.

För alla generationer

Sägenskåpen finns på sägenomspunna platser och bjuder på berättelser om allt från trollträd och ond bråd död till drakskatter. I skåpet sitter en skylt med berättelse från platsen på svenska, engelska och tyska. Där finns också en målning som illustrerar sägnen och en karta över alla sägenplatserna.

– Det är ett äventyr för alla generationer att ge sig ut och hitta de här platserna. Det är väldigt många vackra platser, som gömda skatter.

I sägenskåpet vid rastplats Lagan kan besökarna läsa om Hack-Eva vars uppfinningsrikedom för länge, länge sedan räddade folket i bygden från svält.

Hur väljs berättelserna ut?
– Varje sägen har en koppling till sin plats. Vi har valt ut platser tillsammans med lokalbefolkningen. Ibland utgår man från sägnen, ibland från platsen. Vi vill ha en geografisk spridning. Sen så finns det också sägner som är mer eller mindre bra.

Varför ville ni ha ett skåp på rastplats Lagan?
– Dels gillade vi Trafikverkets tänk, att det skulle finnas något mer än bara parkeringsplatser, dels når vi förhoppningsvis en ny målgrupp – sådana som ännu inte har upptäckt sagobygden. Det blir ett mervärde för besöken.

Berättarstund i juni

För den som hellre lyssnar än läser finns sägnerna att lyssna på i Sagobygdens app. Det går också att lyssna på hemsidan, eller varför inte rasta vid Lagan vid rätt tidpunkt? Den 13 juni, klockan 14.00, kommer nämligen Sagobygdens berättare Siw Svensson att ta alla åhörare med på en resa om människor, liv och rörelse i gamla Berga, där åhörarna får höra om Hack-Eva.

Men vad handlar egentligen sägnen om? Jo, långt tillbaka i tiden svalt folket i trakten och många tyckte att man skulle lösa situationen genom att klubba ihjäl alla gamla. Men drottning Eva, som ansågs vara klok, sa att det var bättre att låta människorna leva och i stället ge dem varsin hacka så att de kunde bruka jorden och så havre och rovor. Och så skedde.

– Budskapet från Hack-Eva är egentligen hur vi löser en kris – ska vi slå ihjäl de gamla eller ge dem hackor? Det handlar om att se möjligheter och se framåt, säger Meg Nömgård.

 

Sagobygden

Sagobygden drivs av den ideella föreningen Berättarnätet Kronoberg som är Sveriges äldsta berättarförening.

Sagobygdens mål är att trygga det muntliga berättandet som är en del av det immateriella kulturarvet. De jobbar med att sprida kunskap om folksagor, sägner och folkdiktning och arrangerar Nordens äldsta årligen återkommande berättarfestival, Ljungby Berättarfestival.

Sagobygden driver Sagomuseet och sägenplatserna inom Ljungby, Alvesta och Älmhults kommuner som är besöksmål där besökarna får läsa sägner som är kopplade till platserna.

2018 upptogs Sagobygden på Unesco:s register för ”Good Safeguarding Pracitices”.

Källa: Sagobygden.se

 

Premiär med föreställning

Söndag 13 juni, klockan 14.00–14.45, blir det premiär för Sagobygdens senaste sägenskåp, Hack-Eva. Berättare Siw Svensson kommer ta er med på en resa om människor, liv och rörelse i gamla Berga.

Arrangör: Sagobygden och Berga hembygdsförening