Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Dialog i fokus på event om vägarnas tillstånd

Hur skapar vi ett effektivt och hållbart transportsystem? Nästa vecka bjuder Trafikverket in transportnäring och myndigheter för att samtala om vägarnas tillstånd i södra Sverige under ett digitalt event.

På vårt vägnät körs många tunga transporter – inte bara på de stora vägarna utan även på de mindre. Flest lastbilstransporter görs i södra Sverige. Det gäller inte minst för Småland, där skogstransporter utgör en stor del av trafiken.

– Vårt statliga vägnät i Smålandslänen med angränsande län fyller en viktig funktion för näringslivets vardag och framtida utveckling, säger Lennart Andersson, regiondirektör, Region Syd, Trafikverket.

Vägnätet avgörande för transporterna

– De statliga vägarna utgör tillsammans med ett omfattande skogsbilsvägnät och delar av det kommunala vägnätet, det blodomlopp som är avgörande för transporter av skogsprodukter, byggmaterial, sten och grus och andra förnödenheter som krävs i en fungerande vardag.

Lennart Andersson, regiondirektör, Region Syd, Trafikverket.Foto: Kerstin Ericsson

Men när fler fordon och tyngre transporter trafikerar våra vägar ökar slitaget på vägarna, vilket kräver ett ökat underhåll.

– Tung trafik sliter och bryter ner vägnätet och den utmaningen vi måste möta, säger Lennart Andersson.

BK4-vägnätet växer

Väl fungerande vägar är avgörande för tillgängligheten. Genom att anordna ett digitalt event – Vårt värdefulla vägnät – vill vi sätta ljus på vägnätets värde och lyssna på hur transportbranschens olika företrädare vill se det utvecklas.

Syftet är att skapa dialog med transportnäring och myndigheter om vägarnas tillstånd och betydelse i södra Sverige och om hur vi tillsammans skapar ett effektivt och hållbart transportsystem.

– I en tid då våra transporter måste bli alltmer hållbara så ser vi också som en viktig uppgift att gradvis upplåta en allt större del av vårt vägnät för de tyngsta transporterna. BK 4-vägnätet, som tål 74 ton, växer efter dialog med transportbranschens företrädare.

Viktig dialog

Det digitala eventet, som äger rum onsdagen den 10 november, vänder sig till godstransportörer och godstransportköpare, men också samhällsaktörer inom kommun och region som arbetar med infrastruktur-, gods- och hållbarhetsfrågor. Fokus ligger på Småland och de förutsättningar som rör skogsnäringen. 

– Vi kommer att försöka möta de frågeställningarna som finns och beskriva hur vi prioriterar när det gäller underhåll och förstärkning av vägar. Dialogen är viktig för att vi framåt ska kunna välja åtgärder som ska prioriteras, säger Lennart Andersson.

​Vårt värdefulla vägnät – digitalt event

När: Onsdagen den 10 november 2021, klockan 10.00–12.00

Plats: Direktsänt via webb, via Trafikverkets Youtube-kanal.

Anmälan: Kan göras fram till tisdagen den 9 november. Eventet är kostnadsfritt.

​Program

Du får en aktuell inblick kring Trafikverkets roll och ansvar, vilka nyttor våra åtgärder bidrar till, samt vilka utmaningar vi står inför när det gäller underhåll och prioriteringar. Inbjudna aktörer ger sin bild av transportnäringens behov. Det ges även möjlighet att ställa frågor till de som medverkar.

Under länkar finns ett mer detaljerat program.