Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tunga tåg testas på Malmbanan

I samarbete med LKAB testar Trafikverket tåg med en maximal axellast på 32,5 ton. Ökningen från dagens 30 ton till 32,5 ton motsvarar cirka tio procents kapacitetshöjning för malmtågen och innebär att varje tåg kan lasta ytterligare cirka 680 ton malm.

Testet mellan Vitåfors och Luleå har pågått i drygt ett år med gott resultat. Inför testperioden har vi gjort omfattande kontroller av banan och förstärkt spår, broar och trummor. Trafikverket och LKAB har nu beslutat att utöka testverksamheten med ytterligare ett tåg per dag och förlängt testtiden med ytterligare ett år fram till sista september 2017. Projektet utvärderas löpande och kommer att ligga till grund för beslut om att höja axellasten på Malmbanan.

Vi utreder också förutsättningarna för att starta tester med tyngre axellaster även för sträckan Kiruna-Narvik. Det projektet drivs i samarbete med Trafikverket, LKAB och norska Bane Nor.

Läs mer om projektet