Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket planerar dubbelspår på Malmbanan

För att möta framtidens behov av transporter, planeras ett dubbelspår på Malmbanan. Arbetet med järnvägsplaner är i full gång.

– På Malmbanan norr om Kiruna har vi under ett antal år byggt ut kapaciteten allt vad vi kan på det enkelspår som finns. Vi har förlängt alla mötesstationer så att vi klarar möten med långa tåg och förstärkt banan så att vi klarar de tunga tågen. Nu tittar vi på nästa steg och det är att bygga ett dubbelspår, säger Tomas Tossavainen, programansvarig för dubbelspår på Malmbanan.

Kapaciteten på Malmbanan från Kiruna till Narvik är i dag högt nyttjad och behöver förstärkas. Studier visar att dubbelspår är det som bäst kan öka kapaciteten så att den motsvarar framtida transportbehov.

Den första etappen som planeras är den fyra mil långa sträckan mellan Peuravaara och Bergfors samt sträckan på en mil mellan Kopparåsen och Vassijaure.

Under förutsättning att finansiering och nödvändiga planer är klara, kan dubbelspåret börja byggas tidigast 2019.

Läs mer om projektet Dubbelspår Kiruna-Riksgränsen