Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Elevernas idéer blev till verklighet

Nu är upprustningen av Pajalas tätort klar och invigd. Fyra vägar i centrum har utformats för att förbättra säkerheten och tillgängligheten för lokal trafik, fotgängare och cyklister. Många idéer kom från eleverna vid grundskolan.

Det är framför allt fyra vägar i centrum som utformats för att förbättra säkerheten och tillgängligheten för lokal trafik, fotgängare och cyklister. Elever från grundskolan har varit med i det viktiga arbetet, och flera av deras idéer har nu blivit verklighet, till exempel gång- och cykelväg, upphöjda passager, parkeringsfickor, belysning, träd och cykelställ.

Häromdagen var det dags för invigning. Ungefär 300 personer, många av dem skolelever, slöt upp och efter invigningsceremonin på Soltorget var det tipstävling och visning av Trafikverkets åtgärder. Sen bjöds alla på fika.

Bakgrund

För att bättre tillvarata och tillgodose barnens och de ungas behov och rättigheter beslutade Pajala kommun att tillsammans med Trafikverket genomföra ett projekt för att aktivt involvera barn och unga i planeringsprocessen. Under hösten 2014 inledde Plan- och miljöavdelningen vid Pajala kommun med stöd av Trafikverket ett samarbete med Centralskolan och Smedskolan. Syftet var att använda barnens kunskaper och få deras synpunkter på problem och brister i trafikmiljön i Pajala centralort samt att få förslag på hur trafik- och centrummiljön skulle kunna bli tryggare och mer attraktiv att vistas i.

Inom ramen för den ordinarie undervisningen har över 100 elever från förskoleklass, årskurs 3, 4 och 8 under hösten 2014 studerat och analyserat trafik- och centrummiljön i Pajala centralort. Eleverna har själva illustrerat resultatet i form av text, bild och som modeller. Resultatet har även redovisats för politiker och tjänstemän från Pajala kommun och för Trafikverket och allmänheten. Många av de idéer som kom fram blev till verklighet i tätortsupprustningen.

Läs mer om projektet Pajala tätortsupprustning