Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Se upp för djur på vägarna!

Just nu är renar och älgar i rörelse på våra vägar. Därför är det stor risk att du möter dem ute på vägarna. Var uppmärksam och kör försiktigt, du kan möta dem var och när som helst.

Längs många av våra vägar finns ren- och viltstängsel som ska förhindra att djur tar sig ut i trafiken. Men du har även som bilist ett ansvar i att anpassa din körning.

Vi ser att det är speciellt mycket älgar och renar på E45 Svappavaara – Karesuando, och mycket ren mellan Muorjevaara och Svappavaara, säger Staffan Ökvist, chef Underhåll, Trafikverket. Det är viktigt att vara extra försiktig på sträckor med viltvarningsskyltar, anpassa körningen när man ser djur på körbanan och att köra i låg hastighet.

I trafiken är det alltid viktigt att respektera den eller det som man möts av; ge djuren god tid att passera.  För de flesta djur innebär en konfrontation med trafik ett stressmoment och deras primära instinkt är att fly vilket kan, precis som för oss människor, innebära irrationella handlingar.

Om en olycka inträffar ska man ringa 112

Om olyckan är framme, så måste man alltid ringa 112, det är olagligt att inte anmäla en olycka. Detta gäller både om du kör på tama och vilda djur. Tänk på att:

  • Placera ut varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Markeringsremsan ska hängas på den sida av vägen där viltet försvann. Även om viltet ligger dött på platsen ska man märka ut den.
  • Se till att du har en viltolycksremsa i bilen. De finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

 
Vad gör Trafikverket för att minska viltolyckorna?

För att minska antalet viltolyckor måste olika åtgärder kombineras. I huvudsak handlar det om olika typer av faunapassager i kombination med viltstängsel. Åtgärderna genomförs i huvudsak på det mest trafikerade vägnätet och där det varit många viltolyckor över tid. Med hjälp av de viltolyckskartor som nu Trafikverket och Nationella viltolycksrådet tagit fram blir det enklare att planera var åtgärder ska genomföras för att förhindra olyckor med djur.

Här finns enklare länskartor framtagna för trafikanter. Kartorna uppdateras en gång per år och publiceras i juni. På dem synliggörs viltolyckor per kilometer och år under en femårsperiod.