Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Invigningståget klart för avgång på Malmö C. Foto: Peter Malmqvist

Nu går Pågatågen till Trelleborg

Den 12 december 2015 invigdes den nyupprustade Trelleborgsbanan. Samtidigt invigdes tre nya stationer; Västra Ingelstad och Östra Grevie i Vellinge kommun och Trelleborg C i Trelleborgs kommun.

Efter uppehåll sedan 1970-talet kommer persontågen nu tillbaka till Trelleborg. Från och med den 13 december 2015, när den ordinarie trafiken startat, går det ett pågatåg i halvtimmen sträckan Trelleborg–Helsingborg och omvänt.

Restiderna kortas och det blir många fler förbindelser till och från Trelleborg. Till Malmö C tar det en halvtimme, på 45 minuter är man i Lund och på en timme i Köpenhamn. I Malmö stannar tågen på samtliga stationer: Svågertorp, Hyllie, Triangeln och Malmö C Nedre.

Flera invigningar

En lång rad invigningstalare och speciellt inbjudna samsades med media om platserna på invigningståget, som lämnade Malmö strax efter klockan tio och anlände Trelleborg C vid halv tolv. Under resans gång stannade tåget i Västra Ingelstad och Östra Grevie för invigning av stationerna.

Talare var Vellinges, Trelleborgs och Malmö respektive kommunstyrelseordföranden Carina Wutzler, Torbjörn Karlsson och Katrin Stjernfeldt-Jammeh, regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon, regionrådet Stefan Svalö, Trelleborgs hamns vd Tommy Halén, Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och regionchef Lennart Andersson.

Positiv utveckling

Samtliga betonade i sina olika tal hur den miljövänliga järnvägen öppnar upp hela regionen och påverkar utvecklingen positivt för boende och näringsliv, i både stad och på landsbygden.

Arbetet med att färdigställa Trelleborgsbanan pågår in i det sista och på stationsområdena i Västra Ingelstad och Östra Grevie kommer en del arbete att fortsätta även efter invigningen. Men det viktigaste, att man kan ta sig säkert och torrskodd till plattformarna, köpa biljett och stiga av och på tågen, fungerar från start.