Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Invigning av ny väg i Stenshuvud och hasselmusens kärleksportal

Två vackert formade vägar, den ena löper genom jordbrukslandskapet i Stenshuvud och den andra knyter ihop hasselmusens han- och honbon med en spaljéliknande kärlekspassage för framtida möten. Detta firade vi med en invigning fredagen den 13 oktober 2017.

Stenshuvuds nationalpark är ett av Skånes mest populära turistmål och drar varje år många besökare. Vägen dit är smal och har gått rakt igenom Svabesholms Kungsgårds gårdsplan. Trafiken är säsongsbetonad och ökar markant under vår och sommarmånaderna. För att öka trafiksäkerheten och framkomligheten har vi flyttat vägen 200 meter söder om Svabesholms Kungsgård. Den 860 meter nya vägen ansluter därefter till befintlig väg. I området där vi har byggt ny väg har det påträffats hasselmusarter. För att skydda arten har vi byggt Sveriges första hasselmuspassage i form av en spaljéliknande konstruktion med klängväxter; björnbär, bokharabinda, klätter vildvin och honungsros. Passagen är 5 meter hög och 9,5 meter bred.

Dessa två nya vägar invigdes 13 oktober 2017 med bandklippning, där vi förklarade de båda vägarna öppna för nya möten. På plats fanns en hel del utklädda barn från Piratenskolan i Kivik. Barnens utstyrsel hade fångat dagens invigning genom att vara utklädda till små hasselmöss. Jens Möller, Trafikverkets biträdande regionchef Region Syd inledde invigningen och hälsade alla välkomna. Därefter fortsatte följande tal av:

Matz Hammarström, avdelningschef på landsbygdsavdelningen. Karl-Erik Olsson, kommunstyrelsens ordförande, Simrishamns kommun. Mätta Ivarsson, regionråd, Region Skåne.

Trafikverkets projektledare Christian Björnsson, fick svara på frågor från skolbarnen. Där frågorna bland annat gällde placering av den nya spaljéliknande portalen och kan de smarta, extremt känsliga och hänsynskrävande hasselmössen hitta den nya säkra övergången, som leder dem till nya möten.

Mer information och fler bilder finns på projektets hemsida