Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya vägsträckor klara i syd

Två stora vägbyggen och ett lite mindre är nu öppna för trafik. Förbi Rinkabyholm och förbi Linderöd, samt väg 798 mellan Esarp och Genarp, tre projekt som innebär bättre framkomlighet och ökad trafiksäkerhet.

E22 förbi Linderöd

Den 6,5 kilometer långa motorvägen på E22 förbi Linderöd i Skåne öppnades för trafik den 20 december, betydligt tidigare än planerat.

– Det bästa med E22 förbi Linderöd är att vi öppnar en välbyggd och vacker motorväg ett halvår före tidplan. Det blir en julklapp både till Linderödsborna som slipper trafiken genom samhället och trafikanterna som får snabbare och säkrare väg mellan västra och östra Skåne, säger Anders Stjernström, projektledare.

E22 förbi Rinkabyholm

Den 29 november öppnades E22 förbi Rinkabyholm söder om Kalmar och dagen innan lucia lades sista pusselbiten på plats av landshövdingen och elever i åk 4 från Rinkabyholms skola.

– Det bästa är att köernas tid i Karlsro äntligen är över och att vi kunde öppna vägen mer än sex månader tidigare än planerat, säger projektledare Johan Wolgast.

Den nya vägen är 4,4 km mötesfri motortrafikled mellan Hossmo och väg 25 och motorväg 1,3 km på resterande sträcka fram till cirkulationsplats Karlsro. Vägen ökar trafiksäkerheten och framkomligheten mellan Hossmo och Karlsro, samt förbättrar boendemiljön för dem som bor utmed den gamla E22:an.

Väg 798 mellan Esarp och Genarp

Ombyggnaden av Esarpsvägen mellan Esarps by och Genarp startade i mars 2017 och öppnades för trafik den 18 december. Vägen har förstärkts samt breddats från fem till sju meter. I Esarp finns nu farthinder, tätortsportar och bred refug.

– Vägen invigdes tillsammans med morgondagens "ingenjörer" i Genarp på Häckebergaskolans julavslutning där projektledningen berättade om projektet och dess bakgrund. Eleverna från årskurs 1-3 fick ställa frågor till oss och så delade vi ut reflexer. En oerhört fin dag idag att inviga vägen på det här sättet, säger projektledare Wali Hamid.