Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Varningstriangel
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Larmsignal vid krisövning på Helsingborgs rangerbangård

Den 18 april kommer Trafikverkets tyfonlarm att ljuda över Helsingborgs rangerbangård och området runtomkring. Men det är inget skarpt larm, utan bara en övning.

Det är Trafikverket som under förmiddagen övar tillsammans med räddningstjänsten och Green Cargo. Krisscenariot är en olycka med farligt gods som läcker ut från en tågvagn. I samband med detta kommer Trafikverkets tyfonlarm att slås på.

– Larmet är en snabb pulserande signal som varar i cirka trettio sekunder någon gång mellan klockan 10.30 och 11.30, säger Robert Janernäs, säkerhetssamordnare på Trafikverket.

Men du som befinner dig i området behöver alltså inte bli orolig.

– Man behöver inte göra någonting eftersom det bara är en övning. När övningen är klar ljuder ”Faran över”, en sammanhängande signal i cirka 30 sekunder. Det sker någon gång mellan 11.30 och 12.30, säger Robert Janernäs.

Under krisövningen sätts varningstrianglar med texten "Övning" ut på Rännarbanan – gatan som ligger närmast övningsområdet. Varningstrianglar kommer också att finnas på plattformen på Ramlösa station.

– Där kommer två personer att informera de resande om att det är en övning. Dessutom informerar vi på informationsskärmarna där, säger Robert Janernäs.

Varför gör ni den här övningen?
– För att se att våra säkerhetsrutiner fungerar.

Hur ofta har ni övningarna?
– Vart femte år görs en fullskaleövning och så har vi småövningar emellanåt. Vi testar också vårt larm i samband med att "Hesa Fredrik", Viktigt meddelande till allmänheten, körs.