Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lommabanan flygfoto
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ett steg närmare persontrafik på Lommabanan

Persontrafik på Lommabanan är ett glädjande besked för framtida pendlare som vill resa miljövänligt. I och med att järnvägsplanen för ett mötesspår i Stävie vunnit laga kraft så har ännu ett steg tagit för persontrafik på Lommabanan.

Från och med årsskiftet 2020/2021 är det tänkt att persontågstågtrafiken skall vara igång mellan Kävlinge-Lomma-Malmö C. Redan nu vid årsskiftet kan spaden sättas i jorden, därefter sker ombyggnaden i olika steg. Bland annat ska alltså ett mötesspår i Stävie byggas och även nya plattformar i Lomma och Furulund.

På sikt planeras också stationer i Alnarp och Flädie och tanken är att koppla ihop Lommabanan med den kommande ringlinjen i Malmö, som öppnas i december 2018.

 Beskedet från regeringen innebär att projektet kan fortsätta enligt plan för trafikstart med Pågatåg i december 2020, säger projektledaren Olof Fredholm.

För kommunerna kring Lommabanan blir persontrafiken ett rejält lyft. Inom Sverigeförhandlingen finns ett avtal om Stormalmö, där stat och kommuner är överens om finansieringen. I den finns en satsning på Lommabanan som ska generera cirka 29 000 bostäder.