Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Foto: Christiaan Dirksen, Lunds kommun

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket banar väg för Lund

De närmsta åren gör Trafikverket stora satsningar i Lundaområdet för att förenkla vardagen för dig som bor, reser eller arbetar i och omkring Lund.

Satsningarna sker både på järnvägen, cykelvägar och på hårt belastade och störningskänsliga delar av det övergripande vägnätet.

- Flera parter är överens om att bristerna i järnvägssystemet är stora just i och omkring Lund. Järnvägen behöver moderniseras, få ökad kapacitet och bli mer robust. Lund är också inne i en expansiv fas och allt fler vill åka tåg. Via vår satsning på järnvägen kan vi bidra till att fler reser till och från staden med kollektiva färdsätt, säger Jan-Fredrik Wahlin, samhällsplanerare på Trafikverket.

Även på vägsidan görs stora satsningar, både för att förbättra framkomligheten för busstrafiken och för att skapa tryggare och smidigare vägar för trafikanter och cyklister. Insatserna förbättrar också tillgängligheten till fler arbetsplatser i kommunen, såsom Ideon, Pålsjö, Medicon Village och Brunnshögsområdet med ESS och Max IV.

- Ett smidigt och tryggt trafikflöde på E6 och E22 i Lundaområdet är viktigt för trafikanter och pendlare i hela regionen, så flera av insatserna sker på dessa vägar och särskilt vid trafikplatserna, säger Jan-Fredrik Wahlin.

I det kortare perspektivet kan Trafikverkets alla arbeten i Lund innebära en del störningar, men långsiktigt kommer det gynna trafikanter och resenärer som kommer kunna ta sig fram smidigare, tryggare och mer klimatsmart.

trafikverket.se/lund kan du läsa mer om Trafikverkets arbeten i Lundaområdet och ta del av löpande nyheter om vad som är på gång.

Några av Trafikverkets insatser i Lundaområdet:
- Ny cykelväg mellan Stångby och Håstad
- Upprustning av cykelväg på väg 852 Åkarp-Lund
- Utbyggnad till fyra spår mellan Lund-Arlöv
- Ombyggnad av trafikplats Lund Södra, E22
- Ny anslutning till Ideon och additionskörfält på E22 mellan Trafikplats Gastelyckan och Lund Norra
- Ombyggnad av väg 108 mellan Staffanstorp och Lund till mötesfri 2+2-väg