Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu är södra Sveriges största viltpassage redo för djuren

Ekodukten över E65, mellan Svedala och Skurup är nu färdigbyggd. Det betyder att djuren nu har en säker passage över den hårt trafikerade Europavägen mellan Ystad och Malmö, samtidigt som antalet olyckor minskar.

E65 utgör idag en kraftig barriär för djurens rörelser i närområdet. Den 40 meter breda ekodukten förväntas minska barriäreffekten och djuren kan nu ta sig över till andra sidan vägen på ett säkert sätt.

- Det känns fantastiskt bra att ekodukten nu står redo att användas för djuren och deras passage över E65. Det har varit ett intensivt och spännande arbete som nu är i hamn, där personer med en bredd av olika kompetenser har samarbetat för att hitta den bästa lösningen för att bygga just den här ekodukten, säger Lars Sätmark, projektledare på Trafikverket.

Inredd för djuren

I ekoduktens närområde finns det mycket djur, vilt bland annat, men även andra djur.

- Framför allt är det kronhjorten som vi tror ska passera här, säger Lars Sätmark.

Djuren har redan hittat till ekodukten, dovhjorten på bilden vandrade över bron bara några timmar efter invigningen.

För att locka djur att gå över ekodukten har det planterats växter och buskar på bron som påminner om naturen runt omkring, för att skapa en så naturlig miljö för djuren som möjligt.

- Planteringarna fungerar också som skydd och ledstråk för mindre däggdjur, groddjur, insekter och småkryp som också ska kunna ta sig över på ett säkert sätt, säger Annelie Rossander, miljöspecialist på Trafikverket.

Ekodukten kommer att kameraövervakas och följas av forskare för att få en bild av hur många djur som faktiskt använder sig av bron och hur de beter sig.

- Kamerorna och spår i marken visar att djuren redan har hittat hit. Med en bredd på 40 meter tror jag att de upplever att ekodukten är en del av landskapet, säger Annelie Rossander.

Om södra Sveriges största viltpassage

Ekodukten över E65 är södra Sveriges största viltpassage och ska minska störningar för djurlivet omkring den hårt trafikerade Europavägen mellan Ystad och Malmö. Den bidrar till att skydda beståndet av kronhjortarna i närområdet och binder samman grönområdena på de olika sidorna av vägen. Ekodukten är också viktig för att öka säkerheten, både för människor och djur.  

Ekodukten är byggd för djuren. Därför är det viktigt att människor respekterar det, och inte vistas på bron.