Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stort arbete för att förbättra järnvägen mellan Alvesta och Lund

120 kilometer ny kontaktledning, 16 nya växlar och 150 kilometer bättre järnväg. Trafikverket har rustat upp Södra stambanan mellan Alvesta och Lund så att din resa ska bli enklare och smidigare.

Järnvägen i Sverige är sliten och behöver rustas upp. Nu har vi gjort stora förbättringar och rustat upp sträckan mellan Alvesta och Lund på Södra stambanan, som är en av Sveriges viktigaste järnvägsförbindelser. Nya växlar och ny kontaktledning är nu på plats för att göra järnvägen mer robust och för att din resa ska bli mer pålitlig och punktlig.  

Omfattande växelbyte

Mellan 13-19 maj gjorde Trafikverket ett omfattande växelbyte på Södra stambanan på sträckan Eneryda - Hässleholm.

- Vi har bytt växlar som är i dåligt skick, för att minska risken för störningar i tågtrafiken och öka punktligheten på sträckan, berättar Henrik Andersson, projektledare på Trafikverket.                                                                                                                                              

- Vi är många som arbetat för att få detta till att fungera så bra som det gjort, säger Henrik. 

 

                                                                                         12 mil ny kontaktledning

Mellan Hässleholm och Lund har kontaktledningen bytts ut. Det är ett stort arbete som pågått de senaste åren och som nu är helt klart.

- Kontaktledningen längs med sträckan var väldigt sliten och risken för tågstörningar ökade. Bytet av kontaktledningen ökar driftsäkerheten och trafiken kan nu rulla mer tillförlitligt på sträckan, säger Henrik Andersson.

I samband med arbetet har det också gjorts en förlängning av förbigångsspåren på Eslöv station, för att skapa bättre förutsättningar för punktligare trafik. 

God planering för att hitta de bästa lösningarna

Det går inte att rusta upp en av Sveriges viktigaste järnvägssträckor utan att det påverkar resenärer, godstrafiken och närboende. Både kontaktledningsbytet och växelbytet har inneburit totalavstängning på Södra stambanan i olika omgångar.

- Det blir en säkrare arbetsmiljö för våra entreprenörer när vi stänger av helt, i jämförelse med när ett spår är öppet, säger Henrik Andersson.

Inför avstängningarna har Trafikverket haft en tät dialog och ett nära samarbete med tågbolag och entreprenörer för att hitta de bästa lösningarna. Ett omfattande planeringsarbete har gjorts för att resenärer och godstransportörer ska påverkas så lite som möjligt. 

- I samband med de stora arbetena har vi passat på att göra flera andra underhållsarbeten på sträckan samtidigt för att maximera nyttan, säger Henrik Andersson. 

De stora upprustningsarbetena som nu gjorts på sträckan mellan Alvesta och Lund gör järnvägen mer robust och mindre känslig för störningar. Det ska vara enkelt för dig som resenär att ta dig fram med tåget längs Södra stambanan och resa klimatsmart.