Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Satsning på viltåtgärder vid Bökeberg

Faunastängsel, viltpassager och viltvarningssystem. Det är exempel på åtgärder som Trafikverket gör längs väg 108 vid Bökeberg och på E65. Syftet är att öka trafiksäkerheten och minska antalet viltolyckor.

Sedan i höstas har vi satt upp 14 km faunastängsel längs väg 108 vid Bökeberg och på E65. Ett faunastängsel är, till skillnad från ett viltstängsel, konstruerat så att djuren inte kan komma under det. Stängslet är utrustat med ett finmaskigare nät nedtill som viks ut och fästs mot marken. Dessutom har vi byggt färister vid in- och utfarter för att hindra djur från att ta sig ut på vägbanan.

Viltpassager och viltvarningssystem

För att minska vägens barriäreffekt bygger vi även två viltpassager på väg 108. Det innebär att stängslet kommer att vara öppet vid två platser så att viltet kan röra sig över vägbanan. Vid dessa platser kommer vi även att bygga viltvarningssystem, som varnar trafikanterna för att vilt befinner sig på eller i närheten av vägen. Då kommer digitala vägskyltar att tändas upp.

Viltvarningssystem är något relativt nytt, och därför bygger vi nu en testplats med olika typer av kameror och radar. Där kan vi sedan utvärdera vilken metod som är mest effektiv för att upptäcka djur. Efter utvärderingen kommer vi att installera det mest effektiva systemet i båda viltpassagerna, och även på flera andra platser runt om i landet.