Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Alla vill komma hem från jobbet, även de som arbetar på våra vägar

Just nu pågår det många vägarbeten i södra Sverige. När arbetena måste samsas med trafiken har du som förare en viktig roll.

För att du ska kunna köra säkert sköter vi om och underhåller våra vägar, tunnlar och broar. Det gör vi för att öka tillgängligheten och göra dina resor smidigare när vi är klara.

Det finns flera anledningar till att arbetena görs under den här perioden. Dels är vi beroende av vädret för många av arbetsmomenten och dels för att arbetspendling och yrkestrafik inte är lika intensiv som under resten av året.

Tagga ner – rätt hastighet räddar liv

För alla som jobbar ute på vägarna är det en utsatt och farlig arbetsplats.

- Det inträffar tyvärr ett flertal trafikolyckor vid vägarbeten varje år där någon person skadas. Det händer även att trafikanter kör på energiupptagande skydd (TMA) eller något annan typ av tungt skydd vid arbetsplatsen. Därför krävs det extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från dig som förare när du passerar, säger Kenneth Fridolin chef för verksamhetsområde Trafik i Syd.

Det finns mycket du som trafikant kan göra för att öka säkerheten på vägen. Hjälp alla som har vägen som sin arbetsplats genom att hålla skyltad hastighet och ordentligt avstånd.

Har du bråttom och kör för fort påverkas restiden bara marginellt. Om du kör i 80 km/timmen istället för 90 förlorar du maximalt 50 sekunder per mil. Andra vinster är minskade bränslekostnader och lägre koldioxidutsläpp.

Håll koll på våra vägarbeten och planera din resa

Vill du veta vilka arbeten som pågår och påverkar just din resväg, gå in på Trafikinformation  via länken så ser du de arbeten som pågår just nu eller startar inom kort.

 

Våra sju tips vid vägarbeten 

1. Lämna bilen hemma om du kan: Om du väljer att resa kollektivt eller samåka minskar antalet fordon och trafiken flyter på mycket bättre.

2. Respektera de som arbetar: Det som är din väg till arbetet är andras arbetsplats. Kör försiktigt när du passerar trafikarbetsplatsen.

3. Res vid annan tidpunkt: Den som har möjlighet att köra en liten stund tidigare eller senare än vid den vanliga rusningstrafiken har mycket att tjäna eftersom det vanligtvis är färre fordon då.  

4. Håll hastigheten: Kör du fortare går det inte snabbare – snarare tvärtom. Vid plötsliga inbromsningar skapas köer bakåt i trafikströmmen.

5. Var uppmärksam: Fokusera på din körning – inte på arbetet vid sidan av vägen. Eventuella krockar påverkar trafiken särskilt mycket vid trafikarbete.

6. Håll avståndet: Du behöver minst en sekund på dig att reagera, och ytterligare två sekunder på att agera. Se därför till att hålla avståndet till bilen framför dig. 

7. Samspela med dina medtrafikanter: Det optimala sättet för filbyten är genom att väva in i trafiken.