Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tågtrafiken igång efter branden i Hässleholm

Större delen av tågtrafiken förbi Hässleholm är nu igång. Sträckan Alvesta–Höör är öppen, vilket innebär att trafiken på hela Södra stambanan fungerar igen. Även sträckan Hässleholm–Kristianstad är nu öppen för trafik.

Lördag morgon den 24 augusti öppnar Skånebanan på sträckan Hässleholm-Tyringe och även Markarydsbanan på sträckan Hässleholm-Markaryd. Från lördag den 24 augusti beräknas därmed samtliga avstängda sträckor vara öppna för trafik igen. Förseningar och kortare trafikstopp kan förekomma på grund av fortsatt återställningsarbete. För mer detaljerad information om din resa och ersättningstrafik, hänvisas du till ditt tågbolag.

Som att bygga ny bangård

Kontaktledningar, bryggor, stolpar, sliprar och signalkablar förstördes i den brand som bröt ut i förra veckan i ett gammalt godsmagasin intill järnvägen. Det har krävts ett stort arbete för att återställa järnvägen i körbart skick.

– I praktiken har vi behövt bygga upp delar av en helt ny bangård. Det är en process som normalt tar år att planera och sedan veckor eller månader att genomföra, beroende på förutsättningarna. Men nu har vi verkligen kraftsamlat för att ha järnvägen återställd så snabbt som möjligt, säger Annika Canaki.

Entreprenören och Trafikverket har säkerställt att de stora mängder material som har behövts för att ersätta det som förstördes i branden finns tillgängligt. Det handlar exempelvis om två kontaktledningsbryggor, flera kontaktledningsstolpar, ett antal hundra meter kontaktledning, 400 sliprar, 200 meter kabelrännor och 2 000 meter signalkablar.

Trafikverkets entreprenör Strukton har den senaste veckan haft i snitt 30 personer per skift på plats som arbetat med återställningen. Arbetet har pågått dygnet runt i tre skift.

– Vi har ett jättestort engagemang bland medarbetare och entreprenörer. Alla ställer upp och gör verkligen sitt yttersta, säger Annika Canaki.