Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Rikt djurliv på ekodukten över E65

I våras var södra Sveriges största ekodukt färdigbyggd och redo för djuren att passera över den hårt trafikerade E65. Nu några månader efter ser vi att djuren trivs med att vandra över bron, både på dagen och på natten. Och de gör det med ro.

Ekodukten följs av en forskargrupp för att vi ska få en bild av hur många djur som faktiskt använder sig av bron och hur de beter sig. Resultatet så här långt visar att det är mycket aktivitet på bron. Dovhjort och rådjur besöker ekodukten ofta, i stort sett dagligen under sommarmånaderna. Det finns även tillfällen när dovhjort och rådjur besökt platsen samtidigt. Även kronhjort, hare och räv har gått över ekodukten.

Forskargruppen tittar också på djurens beteende. Djuren tycks i de flesta fall röra sig utan brådska över ekodukten och de ser ut att vara lugna när de passerar. De letar också gärna efter föda på bron. Klövviltet är mer aktiva i gryning/skymning och nattetid, men det finns även många exempel på rådjur och dovhjortar som har passerat i fullt dagsljus mitt på dagen.

Rådjurskid vandrar över bron och stannar upp för en "selfie".  

- Det är glädjande och se att viltet i området hittat till ekodukten och nyttjar den frekvent. Att de vandrar över bron även i fullt dagsljus är väldigt positivt, det talar för att djuren känner sig trygga och bekväma när de passerar över ekodukten, säger Lars Sätmark, projektledare på Trafikverket. 

Så här några månader efter öppningen är det nu också rikligt av örter och gräs på ekodukten.

Fler bilder på djur över ekodukten hittar du på trafikverket.se/ekodukt-E65.